Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Covasna  a intrat în alertă după ce în judeţele Buzău şi Vrancea au fost confirmate, printre bovinele locuitorilor, mai multe cazuri de Boala limbii albastre (Bluetongue).

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA), primul caz de Boala limbii albastre din România  a fost diagnosticat pe 22 august. Boala, care nu a mai evoluat pe teritoriul ţării noastre până acum, se transmite prin înţepătura unui anumit tip de ţânţar şi nu afectează oamenii, fiind însă fatală în cazul rumegătoarelor domestice şi sălbatice (bovine, ovine, caprine, căprior, cerb ş.a.). Întrucât insectele pot călători în medie 2 kilometri pe zi, sau mai mult, în funcţie de condiţiile meteorologice, riscul de transmitere a bolii este destul de mare, fiind destuld e dificil de împiedicat răspândirea acesteia.

„În data de 21.08.2014, proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat prezenţa medicului veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală.

După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău.

În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue).

Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite.

DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat  probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru Boala limbii albastre.

Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii apariţiei Bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Naţional de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). Aceste probe, analizate în cadrul IDSA în data de 22.08.2014, au avut rezultate pozitive pentru Boala limbii albastre.”,se arată într-un comunicat ANSVSA.

Potrivit aceleiaşi surse, ANSVSA a notificat statelele membre ale Uniunii Europene şi a celor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României. De asemenea, a fost convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive.

În judeţul Covasna nu s-au semnalat cazuri

 

Directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Siko-Barabasi Sandor, linişteşte cetăţenii şi anunţă că la noi în judeţ nu au fost raportate astfel de cazuri de maladie, explicând că cele două filtre ale Direcţiei de la Întorsura Buzăului şi Ojdula sunt doar pentru a limita intrarea animalelor în judeţul Covasna şi pentru a scădea riscul îmbolnăvirii acestora. „E o boală virotică care se trasmite printr-o anumită specie de ţânţar, nu din acestea uzuale pe care le avem noi. Noi am făcut acele filtre atât în Întorsura cât şi la Ojdula,   cu  intenţia de a proteja judeţul Covasna şi celelalte judeţe de lângă noi. Dorim să-i  atenţionăm pe gospodarii din judeţ că,  în măsura în care au animale pe păşunile din judeţele Buzău sau Vrancea, deocamdată să nu le aducă acasă. Fiind o boală cu foarte mare difuzibilitate, intenţia noastră este să facem tot posibilul să nu intre pe teritoriul judeţului sau pe teritoriul Transilvaniei, cel puţin pe aici”, a declarat dr. Siko-Barabasi Sandor.

Conform aceleaşi surse, acest tip de ţânţar este mai mic decât un ţânţar obişnuit, fiind destul de greu de identificat de o persoană necunoscătoare. Din acest motiv DSVSA a început o campanie de dezinsecţie, pe care o va menţine o perioadă de timp, până pericolul va trece. „Noi am luat măsuri, avem legătură permanentă cu Prefectura, cu ISU, cu Poliţia şi vom intensifica  aceste acţiuni de prevenţie. Să nu fie surprinzător pentru cetăţeni dacă suntem pe drum cu nişte aparate cu care facem aceste acţiuni de dezinsecţie, sau mergem la gospodării unde ştim că există o circulaţie mai mare de animale sau unde au adus animale de pe păşune, tocmai în sensul de a preveni extinderea bolii”, a mai spus directorul DSVSA Covasna.

Nu există tratament pentru maladie. Este recomandată sacrificarea animalului

Tot în acelaşi context, conducerea DSVSA Covasna a menţionat că pentru acest tip de maladie nu există tratament, fiind recomandată sacrificarea animalului în detrimentul reîntoarcerii lui în efectivul de animale din ferme sau gospodării. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

 „După literatura de specialitate, mortalitatea poate să ajungă la 100%  în cazul acestei boli. Cel mai important este ca oamenii să nu aducă animalele de pe păşuni. În cazul în care se îmbolnăveşte pe păşuni, nu există niciun tratament. Eu nu zic să moară animalele la păşune, dar cel mai bine ar fi să le sacrifice decât să le aducă. Pe de altă parte, dacă cineva observă că sunt animale bolnave în cirezi, în sate sau în jurul satelor, să anunţe cât mai repede medicul veterinar”, a mai completat dr. Siko-Barabasi Sandor. Consumarea cărnii unui animal bolnav de Boala limbii albastre este sigură, virusul nefiind transmisibil la om.

***

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail