Consilierul local Mădălin Guruianu, liderul PNL Sfântu Gheorghe, a cerut autorităţilor locale să treacă pe lista de priorităţi reabilitarea cinematografului Arta din municipiu, arătând că amânarea acestor lucrări va periclita grav atât activitatea Teatrului românesc Andrei Mureşanu, care urmează să se mute aici, cât şi pe cea a Teatrului maghiar Tamasi Aron.

Mădălin Guruianu a declarat  ieri, în conferinţă de presă, că de la toamnă cele două teatre vor fi nevoite să „coabiteze” din nou, prin urmare să împartă scena mare şi sala mare de spectacole, lucru aproape imposibil de realizat în condiţiile în care fiecare instituţie trebuie să realizeze câte cinci premiere pe stagiune.

„Faptul că nu s-a început încă reabilitarea cinematografului pune în mare pericol activitatea ambelor teatre (…) Directorii acestora sunt obligaţi prin contractul de management să realizeze cinci premiere pe an, prin urmare pe scena mare vor fi zece premiere. Făcând un calcul, zece premiere în zece luni de stagiune înseamnă, în medie, o lună pentru fiecare producţie. Mă întreb când se mai joacă celelalte spectacole în aceeaşi sală (…) Consider că situaţia e pe cale să scape de sub control, că va fi periclitată activitatea ambelor instituţii (…) Îi cerem primarului Antal Arpad (UDMR) să revizuiască priorităţile şi să treacă reabilitarea cinematografului „Arta” pe lista de priorităţi. Îi cerem să-şi ţină promisiunea făcută (…) Acest proiect este în interesul tuturor, atât al celor două teatre, care nu vor mai fi nevoite să împartă acelaşi spaţiu, cât şi al cetăţenilor din Sfântu Gheorghe care aşteaptă redeschiderea cinematografului”, a declarat Mădălin Guruianu.

El a mai menţionat că nu înţelege motivele pentru care acest proiect s-a blocat, din moment ce din bugetul local s-a alocat o primă tranşă de 500.000 de lei pentru începerea lucrărilor. De asemenea, a apreciat că prezenţa UDMR la guvernare şi a lui Kelemen Hunor la conducerea Ministerului Culturii reprezintă „un moment fericit”, deoarece primarul Antal Arpad şi reprezentanţii Uniunii din cadrul Consiliului local Sfântu Gheorghe pot face lobby pentru atragerea de fonduri în vederea reabilitării fostului cinema.

Teatrul românesc a evacuat cinematograful la finele lunii iunie a.c, odată cu încheierea stagiunii, după ce autorităţile locale au anunţat că vor începe reabilitarea lui. Recent, însă, primarul Antal Arpad a declarat că municipalitatea are alte priorităţi, prin urmare investiţia va mai fi amânată.

Fostul cinematograf „Arta” a fost construit în anul 1968, iar după 1989 şi până în 2012 în incinta acestuia a funcţionat o discotecă, evacuată după ce clădirea a fost trecută din administrarea Regiei Autonome de Difuzare a Filmelor (RADEF) în proprietatea Consiliului local.

Reabilitarea clădirii a fost evaluată la peste 5 milioane de lei, iar conform proiectului aici se vor amenaja sediul teatrului „Andrei Mureşanu”, o sală de spectacole şi două săli de cinema 3D cu 96, respectiv 81 de locuri.

Teatrul românesc „Andrei Mureşanu” a fost înfiinţat în 1987, iar de atunci şi până anul trecut, când s-a mutat provizoriu în fostul cinema, a împărţit aceeaşi clădire cu Teatrul maghiar „Tamasi Aron”, spre nemulţumirea ambelor instituţii care s-au plâns în permanenţă de lipsă de spaţiu.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail