Mai multe modificări sunt aduse în ce privește prevederile cuprinse în legea de mediere. Dintre acestea, reținem că ședința de informare privind medierea poate deveni opțională, iar acordul de mediere urmează să fie prezentat în fața instanței.

Chiar dacă în acest moment modificările se află în stadiu de proiect, în cazul în care modificările vor fi aprobate, nu va mai fi obligatorie ședința de informare privind avantajele medierii, fapt datorat deciziei 266/2014 a Curții Constituționale prin care s-a constatat că obligativitatea participării la informarea despre avantajele medierii este o reglementare neconstituțională.

În acest sens, propunerea din proiect menționează că „părțile- persoane fizice sau juridice- își pot soluționa conflictele de orice natură prin procedura medierii, chiar și după declanșarea unui proces în fața instanței de judecată”.

Totodată, Consiliul de Mediere a anunțat  că va depune toate eforturile pentru transpunerea în legislația naționala a dispozițiilor Directivelor Europene cu privire la mediere, cu respectarea prevederilor constituționale, astfel încât, medierea să devină o procedură obligatorie, preluând și adaptând modelul altor țări din UE.

De asemenea, potrivit aceluiași document care include propunerile Consiliul de Mediere, se precizează următoarele: „În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum și al altor drepturi reale, partaje și cauze succesorale, sub sancțiunea nulității absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat de către părți notarului public sau instanței de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condițiile de fond și de formă prin procedurile prevăzute de lege”. Astfel, acordul de mediere va fi prezentat notarului de către părți,  și nu de către mediator.

 

Redactia Contabilul.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail