Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila, a declarat ieri, cu ocazia unei vizite de lucru în judeţul Covasna, că sistemul de urmărire on-line a trasabilităţii lemnului îşi arată deja eficienţa şi consideră că acesta va contribui semnificativ la reducerea tăierilor ilegale de lemn şi a evaziunii fiscale în domeniu.

„Conform hotărârii de Guvern adoptate, la sfârşitul primăverii deja în trei judeţe a fost pilotat sistemul, acesta funcţionează, vor reveni colegii noştri de la departament cu anumite îmbunătăţiri pe actul normativ ca să funcţioneze şi mai bine. Pilotarea acum merge pe şase judeţe şi se va extinde pe nouă judeţe, iar apoi în toată ţara. Dar deja se simte că acest sistem va aduce beneficii şi spaţiul în care un lemn tăiat ilegal va putea să intre în economie va fi foarte, foarte restrâns”, a declarat ministrul Korodi Attila.

El a mai amintit că în urmă cu câteva zile, la nivel naţional s-a desfăşurat un amplu control interministerial pe linie de silvicultură, coordonat de Ministerul de Interne şi Ministerul Finanţelor, control pe care l-a catalogat ca fiind deosebit de „oportun”.

„Sunt adeptul acţiunilor prin care zona silvică să devină din ce în ce mai albă”, a mai spus Korodi Attila.

Guvernul a adoptat pe 4 iunie a.c normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, iar judeţele Argeş, Sibiu şi Alba au fost primele din ţară care au implementat sistemul de urmărire în timp real a materialului lemnos (SUMAL). Softul exista încă din 2008, fiind achiziţionat prin Banca Mondială, dar a fost extins pentru a putea urmări trasabilitatea lemnului din pădure până la destinatarul final, în timp real. Astfel, din momentul în care mijlocul de transport pleacă din pădure cu încărcătura de masă lemnoasă, şoferul este obligat să acceseze sistemul informatic naţional SUMAL.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail