Clubul de Debate din Sfântu Gheorghe va participa la cea de-a XX-a ediţie a Forumului Naţional de Dezbateri Academice (FNDA) pentru elevi, cea mai importantă competiţie de profil din ţară, organizată în perioada aceasta, la Ploieşti.

 

Forumul Național de Dezbateri Academice  (FNDA) pentru elevi este organizat anual în cadrul Asociației Române de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR). Cea de-a XX-a ediţie va avea loc în perioada 27 august – 1 septembrie, la Ploieşti şi va aduce laolaltă zeci de echipe din ţară.

Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe va participa cu trei echipe – formate din elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe şi din elevi ai Liceului „Korosi Csoma Sandor”, din Covasna – dar şi cu trei arbitri: Mădălin Guruianu, Simina Gheorghincă şi Ioan Ganea Jr.

 „Vom participa cu trei echipe – două de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi una de la Liceul Korosi Csoma Sandor. Elevii cu care mergem nu au o foarte mare experienţă competiţională. Mă refer la faptul că vor concura cu cei mai buni dintre cei mai buni din ţară. Performanţele le obţin undeva la sfârşitul clasei a XII-a şi trebuie remarcat că în echipele cu care ne vom prezenta nu avem nici un  elev în postura de a fi la finalul clasei a XII-a, ci în fiecare echipă, câte un reprezentant a finalizat clasa a XI-a, iar restul sunt la final de clasa a X-a sau chiar a IX-a, ceea ce mă bucură, deoarece sunt echipe şi oameni care au vreme să facă performanţă. Deocamdată, cel mai important este să exerseze la un nivel atât de înalt cum este Forumul Naţional de Dezbateri Academice. Va fi o experienţă fenomenală pentru toţi cei nouă debateri, dar şi pentru arbitri. Mă bucur că Simina Gheorghincă şi Ionuţ Ganea, care acum sunt studenţi, îi ajută pe debaterii actuali ai clubului să meargă mai departe şi să se prezinte onorabil la această competiţie. I-au ajutat, de altfel, pe toată perioada pregătirilor, aşa cum încerc şi eu să o fac de câţiva ani buni”, a declarat, ieri, coordonatorul Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.

Participanţii vor avea opt meciuri, patru teme de dezbatere (moţiuni) fiind „pregătite” şi patru fiind moţiuni „impromptu” (ce vor fi anunţate cu o oră înainte de desfăşurare).

Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe a participat şi la ediţiile anterioare ale Forumului Naţional de Dezbateri. În urmă cu opt ani, debaterii covăsneni – Radu Cotarcea, Bianca Dragomir şi Laura Ştefănescu- au fost campioni naţionali atât la categoria „individual”, cât şi pe echipe.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail