În şedinţa extraordinară de ieri, membrii Consiliului Local au aprobat proiectul de hotărâre în vederea iniţierii demersului pentru transferarea poligonului militar al municipiului din domeniul public al Statului Român şi din administrarea Ministerului Aparării Naţionale, în proprietatea oraşului şi administrarea Consiliului Localn Sfântu Gheorghe.

Dacă proiectul va fi aprobat de Guvern, cele 70 de hectare de  teren vor fi împărţite bisericilor din municipiu, în vederea folosirii pentru  locuri de veci. Potrivit hotărârii, cele 70 de hectare vor fi împărţite conform nevoilor şi cererilor fiecărui cult în parte: biserica reformată, catolică şi ortodoxă vor primi fiecare câte trei hectare, biserica unitariană două hectare, biserica evanghelică un hectar. Totodată, cimitirului comun i se vor atribui cinci hectare, urmând ca restul pământului să fie folosit pentru construirea unor investiţii socio-medicale, dar şi a unui parc memorial al eroilor.

“La şedinţa anterioară am adoptat odată acest proiect de hătârâre,  însă, după aceea am mai avut discuţii la Minister, şi solicitarea a fost să specificăm pentru ce va fi folosit acest teren. Între timp am primit solicitări din partea Episcopiei Reformate, Evanghelice, Unitariene, Ortodoxe şi Catolice”, a explicat primarul Antal Arpad în timpul şedinţei.

Edilul a amintit, totodată,  că problema poligonului militar din Sfântu Gheorghe  nu este nouă, ci încă de acum patru ani autorităţile locale au solicitat mutarea acestuia şi transferarea terenului în proprietatea oraşului, iar în acest scop au strâns şi aproape 5.000 de semnături de susţinere din partea cetăţenilor. „Poligonul nu poate fi folosit în acest moment şi nici nu este folosit de către Armată, deoarece în apropierea poligonului sunt clădiri civile, inclusiv cimitirul comun al oraşului. Este o iniţiativă pe care am discutat-o şi la nivelul Ministerului Apărării. Eu sper ca acum să rezolvăm această problemă, pentru că nu avem nimic de câştigat că acolo este un teren care în acest moment este o problemă şi pentru Minister, pentru că trebuie să apere terenul, dar au cheltuieli cu accel teren, şi nici oraşul nu are beneficii după el”, a declarat primarul Antal Arpad.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail