Una dintre investiţiile mari ale oraşului Sfântu Gheorghe este parcul de copii din cartierul  Lenin, din apropierea supermarketului Lidl. După părerea mea este cel mai frumos părculeţ de joacă din oraş, unde cei mici se pot juca fumos şi în siguranţă. Chiar dacă nu este foarte mare, parcul oferă copiilor multe posibilităţi de a-şi explora abilităţile prin tot felul de pante, scări, tobogane, căsuţe, scripeţi şi table interactive, toate, într-un ansamblu mare de metal şi plastic rezistent la uzură. Pe lângă toate acestea, tot parcul este iluminat de felinare alimentate de panouri solare. Este singurul parc care deţine o asemenea investiţie.

Totuşi, se pare că această „bijuterie” care a fost construită printr-un proiect de mediu câştigat de municipalitate, nu a fost pe placul tuturor, ajungând aproape imediat într-o stare destul de proastă, cu stinghii rupte la căsuţa de lemn de alături, cu bănci rupte şi felinare sparte.

Dezamăgirea nu se citeşte doar în ochii locuitorilor care vin frecvent cu copiii la joacă, ci şi pe buzele primarului Antal Arpad, care spune că o asemenea investiţie nu va mai fi în oraş, cel puţin în viitorul apropiat. În discuţia cu domnul primar despre stricăciunile provocate în acest parc, inevitabil, a venit şi o comparaţie cu ţările străine, unde locuitorii atenţionează autorităţile în caz de nevoie, chiar dacă este vorba de vreun vecin. „Eu vă spun sincer, în Germania dacă vecinul tău iese cu tractorul de pe câmp fără să cureţe roţile, şi intră pe şosea, primul care anunţă autorităţile este vecinul. Nu trebuie să se supere nimeni pentru asta. Nu vreau ca cineva să creadă că eu vreau ca oamenii să se pârască. Asta este o mentalitate greşită. Tu nu-l pârăşti pe celălalt, ci te ajuţi pe tine şi îi ajuţi şi pe cei care sunt corecţi şi sunt cinstiţi, să trăiască într-un oraş curat”, a explicat Antal Arpad, primarul oraşului.

Acesta îi îndrumă pe  toţi cetăţenii să apeleze cu încredere la Poliţie sau la Poliţia Locală în caz de nevoie, fără a avea sentimentul că „pârăşte”. Toţi cetăţenii beneficiază de pe urma acestor investiţii, şi corect este ca cei care distrug intenţionat bunurile publice, să plătească. „Vă spun sincer, nici nu cred că ar trebui să ajungem să punem camere video în tot oraşul. Eu cred că soluţia este ca cetăţenii – pentru că eu nu cred că nu a văzut nimeni în cartierul Lenin pe nimeni atunci când a distrus – să sune la Poliţie sau la Poliţia Locală dacă văd pe cineva că distruge un bun public. Eu pot să fac orice în acest oraş, dar dacă cetăţenii nu au grijă de tot ce este în acest oraş, dacă nu se raportează la tot ceea ce este bun comun al oraşului, de parcă ar fi bunul lui personal, în sensul cel mai pozitiv al cuvântului, atunci niciodată nu va fi curăţenie, niciodată nu va fi ordine şi aruncăm banii pe fereastră. Asta este realitatea, dar este o chestiune de mentalitate, de educaţie şi de simţ civic al cetăţenilor faţă de oraşul care este căminul lor (…) Sunt extrem de trist când întâlnesc în oraş lucruri făcute frumos şi ştiu cât de mult ne-am chinuit să aducem bani, să facem proiecte, investiţii, când amplasăm undeva un semn de circulaţie şi peste două săptămăni este zgâriat, îndoit sau vopsit, cănd văd că parcurile frumoase pe care le facem sunt distruse. Sunt trist. ”, a conchis primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Tot ce ne rămâne de acum încolo, este să fim mai atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi să nu îngăduim celor care au uitat ce înseamnă cei 7 ani de-acasă, să strice ceea ce ne este dedicat nouă, tuturor.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail