Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna a început activitățile derulate în cadrul proiectului ScoR- Servicii complexe de reintegrare.
În județul Covasna se derulează proiectul „Servicii complexe de reintegrare – SCoR” finanțat din Fondul Social European (FSE) în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (POSDRU). Inspectoratul Școlar Județean Covasna face parte din parteneriatul care va derula acest proiect, alături de Junior Bussines Club, Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Covasna, Neamț și Botoșani, Asociația ArtEd și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea și implementarea, la nivel multi-regional, de servicii complexe de reintegrare în educație a persoanelor care nu au absolvit învățământul obligatoriu în baza unui parteneriat între societatea civilă, instituții școlare și autorități locale.
Inspectoratul Școlar Județean Covasna, în calitate de partener 5 în cadrul prezentului proiect, asigură comunicarea strategică interinstituțională între factorii implicați în susținerea și dezvoltarea învățământului preuniversitar: Ministerul Educației Naționale, autorități publice locale, servicii deconcentrate ale ministerelor în teritoriu, unități școlare și comunități locale. De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Covasna va desfășura activități de control, monitorizare, îndrumare și evaluare a procesului instructiv-educativ și de sprijinire a autorităților locale și unităților școlare în vederea dezvoltării lor instituționale și a consolidării autonomiei școlare.
Activitățile proiectului vor debuta în anul școlar 2014-2015 începând cu luna octombrie. Vor fi selectați la nivel județean 325 de persoane care au abandonat învățământul primar și ei urmează să fie înscriși in activitățile educaționale de tip „A Doua Șansă” la nivel primar. Cu sprijinul unităților școlare Inspectoratul Școlar Județean a realizat deja o preselecție a locațiilor și comunităților de unde vor proveni candidații (viitori cursanți). Lista finală a cursanților care vor parcurge programul se va stabili doar în luna octombrie, după evaluarea inițială a candidaților înscriși. Persoanele eligibile pentru acest program sunt tineri/ adulți care au finalizat până în prezent doar 1, 2 sau 3 clase, respectiv persoane care nu au nici o clasa finalizată. Locațiile/ comunitățile care au fost preselectate sunt Araci, Hăghig/ Iarăș, Belin, Valea Crișului, Doboșeni/ Herculian, Sfântu Gheorghe, Bodoc, Boroșneu Mare, Ozun și Întorsura Buzăului/ Floroaia Mică.
Prin finalizarea/ parcurgerea programului și a activităților educative complementare se vizează achiziționarea de către cursanți a competențelor care le vor facilita ocuparea unui loc de muncă stabil și eventual adaptarea la exigențele angajatorilor, cerințele impuse de la locul de muncă, respectiv rezolvarea sarcinilor primite. De asemenea, absolvenții programului vor avea posibilitatea să-și finalizeze studiile gimnaziale sau chiar învățământul obligatoriu sau școala profesională prin programul „A Doua Șansă la secundar-inferior” sau învățământ cu frecvență redusă.
Echipa de proiect a IȘJ Covasna