După cum s-a putut observa, în lunile iunie-iulie ale acestui an, în județului Covasna nu au fost caracterizate de risc termic ridicat, sau mai simplu spus caniculă, însă luna august „a adus” și pe aceste meleaguri căldura extremă. Aceste temperaturi extreme, respectiv expunerea la soare afectează în mod negativ în primul rând copii și persoanele vârstnice.

 

Pornind de la acest considerent, în ceea ce urmează dorim să transmitem sfaturile, atenționările legate de caniculă a specialiștilor în domeniu – dr. Gyulai Gabriella, medic specialist neonatologie-pediatrie, dr. Szabó Beáta medic specialist medicină internă, respectiv dr. Szén Annamária medic specialist pediatrie –  ai Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.

Hidratare continuă

            Deshidratare constituie cel mai mare risc în caz de temperaturi ridicate, în fapt pentru oricare persoană, însă nou născuții, copii, respectiv persoanele trecute de vârsta de 65 de ani reprezintă categoria cea mai expusă, cu toate complicațiile ce pot rezulta din scăderea drastică a nivelului de nivelului de hidratare a organismului. În cazul noului născut, dacă este alăptat, nu este absolut necesar completarea hidratării cu apă, ori ceai, deoarece laptele asigură nivelul necesar de lichide. Excepția de la această regulă intervine în cazul în care temperatura aerului depășește 30 de grade Celsius, și nou născutul transpiră – explică dr. Gyulai Gabriella. Specialistul în neonatologie totodată a atras atenția: la acei noi născuți, care au alimentație pe bază de lapte praf, este obligatoriu ca hidratarea să fie completată cu apă, sau ceai.

            În cazul copiilor mai în vârstă este de asemenea foarte important ca nivelul de hidratare să fie asigurat, în primul din cauză prin transpirație organismul pierde o cantitate însemnată de săruri și alte elemente de bază, necesare funcționării normale, iar în cazul copiilor activi acest proces este și mai accentuat. În vederea contracarării acestui fenomen o modalitate foarte eficientă o constituie consumul de apă minerală cu conținut de natriu, ceai de fructe rece, ori fructe. În măsura în care e posibil e recomandată evitarea băuturilor cu conținut ridicat de zahăr, fiindcă acestea pot cauza scăderea nivelului de hidratare a organismului.

            Potrivit Dr. Szabó Beáta medic specialist medicină internă, într-adevăr nou născuții și copii sunt cei pe care căldura extremă în poate afecta în mare măsură, însă la persoanele trecute de 65 ani deshidratarea poate cauza multiple probleme. Una din cauze o reprezintă că în general la aceste persoane sunt caracteristice anumite afecțiuni cardio-vasculare, dublate de alte afecțiuni, de exemplu ale rinichilor, diabetul zaharat, și altele, care măresc considerabil riscul, ca temperaturile extreme să reprezinte un pericol real, generator chiar de complicații severe.  O altfel de persoană, de altfel este mult mai expusă la posibilitatea deshidratării doar din cauza vârstei, iar canicula contribuie și mai mult la această posibilitate. Deshidratarea poate contribui – pe lângă altele – la apariția trombozei.

            Potrivit specialistei atenția sporită la nivelul de hidratare a organismului, respectiv asigurarea menținerii acesteia la nivelul adecvat pe timp de caniculă, reprezintă cea mai bună metodă de prevenire în cazul acestei categorii de vârstă. Este important de știut că la cei vârstnici cantitatea de 2-3 litri de lichide pe zi nici nu este de ajuns, dat fiind faptul, că în multe cazuri aceste persoane consumă medicamente ce conțin componente diuretice, ca urmare a unor afecțiuni cardiace, și din această cauză cantitatea de lichide care părăsește organismul este mai ridicat – iar temperaturile ridicate cauzează o dilatare a vaselor sanguine, care duce la o scădere a hidratării organismului.

            Medicul specialist mai atrage atenția și asupra faptului, că în afară de hidratarea corespunzătoare este la fel de important ca organismul să primească cantitatea necesară de sare. Referitor la hidratare este impetuos necesar ca pe vreme de caniculă persoanele vârstnice să evite băuturile carbogazoase, spirtoase și cafeaua. Cea mai bună alegere o constituie apa, ori răcoritoarele cu lămâie – adaugă dr. Szabó Beáta.

Nutriția

            Toți specialiștii amintiți sunt de acord că în afară de hidratare este foarte important să fim atenți la ce mâncăm. Potrivit dr. Szén Annamária medic specialist pediatru părinții trebuie să evite să se concentreze doar asupra hidratării în cazul copiilor, lichidele nu pot ține locul bucatelor. Cele două trebuiesc coroborate în așa fel, încât să fie asigurat un echilibru.

            Există felurite mâncăruri, bucate care conțin lichide din belșug, mai ales fructele, ca pepenele galben, mărul, afinele, sau piersicii. Fată de cei în vârstă, în cazul copiilor – dată fiind nevoia de mișcare mare – suplimentarea caloriilor pierdute în urma căldurii este absolut necesare, se pot introduce însă schimbări în numărul meselor, respectiv a cantității de mâncare consumată cu aceste ocazii. Specialiștii recomandă mai multe mese, cu porții mai mici, decât în alte perioade din an. Și în cazul persoanelor trecute de 65 de ani se recomandă adaptarea nutriției la condițiile de caniculă. Adecvat în cazul lor este să consume mâncăruri cu nivel scăzut de calorii, în cantități mici, și posibil cu ocazia mai multor mese.

Atenție sporită în aer liber

            Expunerea la soare reprezintă un real pericol pentru toate cele trei categorii de vârstă în discuție – atrag atenția specialiștii instituției noastre. În cazul noilor născuți – mai tineri de 6 luni – este nerecomandat să se afle în aer liber între orele 10-17. Specialiștii recomandă ca bebelușul – în afara intervalului orar amintit – să fie ținut la umbră, și numai câteva ore. (În cazul lor este important ca în camera unde se află temperatura să nu depășească 24-25 grade Celsius, și nivelul de hidratare a aerului să fie corespunzător. Aparatele de aer condiționat pot fi folosite, cu condiția ca curentul de aer generat să nu intre în contact direct cu bebelușul).

            Protecția tenului la noii născuți de asemenea foarte important. Potrivit dr. Gyulai Gabriella sub vârsta de șase luni, doar pe dosul mâinii, respectiv pe față se recomandă utilizarea de loțiuni, și numai în cantitate redusă, iar până la împlinirea vârstei de 1 an se recomandă utilizarea cu precauție a unor astfel de produse. În funcție de factorul de protecție se recomandă aplicarea unei noi porții după cel mult o oră. În cazul bebelușilor este adecvat ca factorul de protecție a loțiunii folosite să fie de cel puțin 30, respectiv produsele cosmetice dezvoltate special pentru noi născuți. Aplicarea de loțiuni protective împotriva soarelui se recomandă și în cazul în care bebelușul este îmbrăcat.

            La copii – potrivit pediatrului dr. Szén Annamária – în mod obligatoriu tenul trebuie tratat cu loțiuni special dezvoltate pentru această categorie de vârstă.

            Pe lângă protecția tenului vestimentația adaptată la condițiile de afară este o altă componentă foarte importantă pe timp de caniculă. Părinții trebuie să fie foarte atenți la ce îmbrăcăminte poartă atât nou născuții, cât și copii mai în vârstă. În cazul bebelușilor vestimentația trebuie să fie cât mai lejeră, de culoare deschisă, și pe cât posibil să fie compusă doar piese din bumbac, respectiv bebelușul să poarte cu cel mult un strat decât părinții. Se recomandă evitarea mânecii scurte, s-au a shorturilor, deoarece tenul este mult prea sensibil, așadar trebuie protejat cât mai bine. Atât în cazul bebelușilor, cât și a copiilor este importantă protejarea capului.

            Totodată părinții să fie atenți să nu „uite” la soare căruciorul, ori alte obiecte cu care noul născut poate intra în contact, deoarece acestea pot deveni fierbinți, și pot provoca arsuri. De asemenea trebuie evitat ca noul născut să rămână singur în mașină, fiindcă există riscul ca temperatura în interior să crească drastic, iar bebelușul să se „fiarbă”.

            În cazul persoanelor peste 65 de ani, este nerecomandată să se afle în aer liber pe timp de caniculă între orele 11-16, acest interval de timp comportând mai multe pericole, mai ales în cazul celor cu afecțiuni cardiace. Potrivit specialiștilor, ideal este ca aceste persoane să încerce să-și rezolve cumpărăturile, ori alte obligații, să-și viziteze medicul la orele dimineții, sau după ora 17. Se recomandă totodată să evite munca fizică, ori în cazul în care acest lucru nu este posibil, să desfășoare astfel de activități doar la umbră, cu cât mai multe opriri.

Insolația

            Una dintre consecințele chiar severe ale expunerii îndelungate la soare a capului o constituie insolația, care la rândul ei poate fi cauza unor complicații. Mulți nu sunt conștienți de faptul că, insolația reprezintă de fapt o formă ușoară a encefalitei. Sindroamele generale sunt următoarele: greață, vărsare și subfebrilitate, ori febră. Insolația poate fi evitată relativ ușor prin protejarea capului, cu șepci, pălării, care acoperă marea parte a scalpului. Specialiștii recomandă, ca în caz de căldură extremă să nu umezim nici șapca, nici pălăria.

            În cazul în care copilul are insolație nu este absolut necesară vizita la medic, însă febra trebuie scăzută – explică dr. Szén Annamária, medic specialist pediatrie. Doamna doctor totodată atrage atenția, că hidratarea în acest caz este esențială, fiindcă organismul pierde mai mult lichid în astfel de stări, mai ales în urma sindroamelor sus menționate.

Experiențe

            Potrivit specialiștilor Spitalului experiența arată vă mai ales persoanele vârstnice sunt cele, care necesită de obicei intervenții medicale în urma temperaturilor extreme. În cazul noilor născuți și a copiilor – așa cum dr. Gyulai Gabriella, respectiv dr. Szén Annamária au confirmat – părinții în general sunt atenți, și respectă sfaturile și recomandările în acest sens, și își protejează copii de eventualele consecințe nefaste ale caniculei.

            Potrivit dr. Szabó Beáta  problema în cazul persoanelor în vârstă o reprezintă, că în multe cazuri nu prea au pe nimeni, care să aibă grijă de ei, așadar ei trebuie să fie atenți la modul în care se manifestă pe timp de caniculă. Referitor la sfaturile, recomandările medicilor, experiența arată o imagine mai nuanțată, din moment ce sunt persoane care, după ce ajung să fie ajutați de medici, ascultă și se conformează la sfaturile primite, însă când ajung să le aplice în practică, de obicei uită de acestea.

            La nivelul județului Covasna de altfel în ultimi doi ani s-a înregistrat un număr foarte redus de cazuri de accidente vascular cerebrale rezultate de la căldură. Conform statisticii județene în anul 2012 au fost înregistrate 8 astfel de cazuri, iar în 2013 numai două.

Biroul de Presă

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail