„Este important ce rămâne în urma noastră. Banii vin, se duc, dar moştenirea sunt copii, iar dacă noi nu investim în copii, viitorul ţării noastre nu va fi chiar fericit.”- Alemănuţa Sorina Lihor, coordonator al evenimentului

30 de copii din zona Buzaielor participă, în perioada 11 – 15 august a.c., la Şcoala de vară din Acriş, satul aparţinător comunei Vama Buzăului. Evenimentul „Icoana din sufletul copilului” este la prima ediţie. Aici, copii au ocazia să picteze icoane pe sticlă, să vizioneze documentare sau să participe la excursii tematice desfăşurate la obiectivele turistice din zonă. Cele mai reuşite icoane pictate de copii vor fi premiate la festivitatea de închidere de vineri. 

Evenimentele educative de vară prind contur în zona Buzaielor. Căminul Cultural din Acriş este gazda primei ediţii a Şcolii de vară din această localitate. Icoana este centrul de interes al acestui eveniment educativ.

 „Ideea s-a ivit din dorinţa de a aduna copii într-un mediu în care au oportunitatea să comunice. Aceştia nu mai comunică, nu colaborează, se întâlnesc şi nu ştiu să îşi vorbească. Sunt corupţi foarte mult de tehnică, de televizor, de calculator, tablete şi alte minuni.”, a declarat Alemănuţa Sorina Lihor, coordonatorul principal al evenimentului.

Preotul Claudiu Lihor, coordonator al evenimentului, a explicat şi el motivul pentru care a vrut să organizeze acest eveniment: „Motivul este unul simplu: apropierea de copii, şi mai ales de copiii din satul nostru. Pentru noi, pentru Biserică, este un proiect frumos pentru că i-am introdus pe copii într-un mediu religios, liturgic. Am început cu o rugăciune, vom termina cu o rugăciune. Se pictează icoane pe sticlă. Cele mai frumoase vor fi premiate şi chiar ne dorim să ţinem în Biserică două, trei dintre ele. Dar în principiu ne dorim să fie bine pentru copii. Să îi mai rupem din mediul tehnicizat din ziua de astăzi, să le arătăm şi altă lume şi să le arătăm o fărâmă din copilăria noastră. Prin tehnică şi prin modernism s-a mai pierdut din copilărie.”

„Vineri va fi şi o expoziţie de icoane. Fiecare copil pictează câte două icoane pe sticlă. După eveniment, o icoană va rămâne la noi, iar pe una o vor duce acasă. Cea care rămâne la noi va fi înrămată şi va fi oferită cadou sponsorilor. Dacă şi ei ne-au oferit, le vom oferi şi noi: „dar din dar se face Raiul”.”, a completat Alemănuţa Sorina Lihor.

Organizatoarea a mai precizat: „Este important ce rămâne în urma noastră. Banii vin, se duc, dar moştenirea sunt copii, iar dacă noi nu investim în copii, viitorul ţării noastre nu va fi chiar fericit.”

Activităţi

Despre activităţile desfăşurate la Şcoala de vară din Acriş, coordonatorul principal, Alemănuţa Sorina Lihor, ne-a spus: „ Pictăm, vizionăm filme, învăţăm cântece, avem şi parte de istorie, ne jucăm, montăm mătănii, avem şi activităţi sportive prin care copii lucrează în echipă, am fost la Rezervaţia de Zimbri, la Biserică, la Mănăstirea „Schimbarea la faţă” din Sita Buzăului, vrem să mergem şi la Urlători, la Păstrăvărie, la Biserica Veche din Vama Buzăului, despre care putem spune că este un moment istoric, avem şi campionat de jocuri cu dans. Avem în program şi jocuri care îi mai relaxează pe copii pentru că pictura pe sticlă le solicită atenţia foarte mult.”

Beneficiarii şcolii de vară „Icoana din sufletul copilului”

Proiectul educaţional se adresează copiilor din Acriş, din Vama Buzăului, dar şi celor din Întorsura Buzăului. Alemănuţa Sorina Lihor a declarat: „Am pornit cu teamă. Nu am crezut că vor veni copii. Aici la noi ( n.r. în Acriş) copiii sunt puţin cam exploataţi. Muncesc la câmp şi la animale foarte mult şi nu am crezut că vor putea veni aici timp de 5 zile, de la 9 la 16.”

Şi cu toate acestea, 30 de copii sunt prezenţi în fiecare zi la şcoala de vară.  „10 dintre copii au vârste cuprinse între 6 şi 8 ani, iar restul sunt copii de gimnaziu, de la clasa a V – a până la clasa a VIII – a.”, a precizat Alemănuţa Sorina Lihor.

„Copiii sunt extraordinari. Am stat şi eu lângă ei şi am întinerit, deşi nu sunt chiar bătrân. M-am simţit extraordinar. Avem copii buni, atât la noi în sat, cât şi în zonă.”, a spus şi Preotul Claudiu Lihor.

Teodor, unul din copii care participă la eveniment, ne-a spus: „Suntem la o tabără de pictat icoane pe sticlă. Aici învăţătorii ne arată cum să pictăm. Ne-au spus că trebuie să începem cu detaliile pentru că ele vor ieşi la suprafaţă, iar după aceea se dă fondul.”

Educaţia non – formală în dezvoltarea copiilor

Acest proiect se înscrie în rândul celor care promovează şi aplică un stil de educare non – formală. Întrebată de ce crede că este important acest tip de educaţie în viaţa copiilor, profesoara Alemănuţa Sorina Lihor a răspuns: „Copii învaţă să ia singuri hotărâri în viaţă. Aici învaţă şi să lucreze în echipă, dar şi să vadă care le sunt limitele. Nu trebuie să fim nişte roboţei care doar execută ordine. Trebuie să fim oameni cerebrali. Copii sunt oameni mai mici, dar tot oameni sunt. Nu trebuie să îi considerăm maimuţele sau pisicuţe pe care să le dresăm. Ei trebuie să ştie singuri ce vor, ce îşi doresc.”

Simbolul şcolii de vară

Şcoala de vară „Icoana din sufletul copilului” are, pentru această ediţie, ca simbol o icoană pictată de un artist popular din Săpânţa.

„Am ales această icoană populară pentru că are un stil naiv. Noi nu facem aici un stil artistic. Stilul naiv este uşor accesibil copiilor.”, a spus Alemănuţa Sorin Lihor, coordonatorul evenimentului.

Aceasta a mai adăugat: „Fiind un parteneriat între Şcoală şi Biserică, am considerat că icoana Maicii Domnului este cea care ne uneşte.”

Organizatori, parteneri şi sponsori

„Icoana din sufletul copilului” se desfăşoară sub egida Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului. Coordonatorii proiectului sunt Preotul Claudiu Lihor şi soţia acestuia, Alemănuţa Sorina Lihor, profesor în cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”. Instituţiile partenere ale evenimentului sunt Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei şi Harghitei, Parohia Ortodoxă Acriş, dar şi Primăria Comunei Vama Buzăului.

Sponsorii evenimentului sunt SC Mizadi SRL, Farmacia Levalin, SC Luci SRL, SC Eben Erde SRL, SC Termic SRL, SC Morărit Rovasit SRL, SC AguaPur SRL, Filip Ioan şi Mihaela, Vrîncean Marian şi Patricia, Popica Ioan şi Maria, Popica Vasile şi Elena, Băilă Dorin şi Anca, Muscalu Ion şi Victoria, Tohăneanu Constantin şi Steluţa, Grădina Drăgan, Neagu Doina şi Ardelean Elena.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail