Peste 1.000 de absolvenţi ai unei forme de învăţământ promoţia  2014, au intrat până în prezent în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna.

1.048 de absolvenţi din judeţul nostru sunt înregistraţi în momentul de faţă în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna şi 34 s-au angajat, arată ultimele date ale Agenţiei: „Până pe 29 iulie, inclusiv, ei puteau să se prezinte pentru a-şi oferi statutul de absolvent, şi noi, la rândul nostru, să-i luăm în evidenţă, excepţie fiind dacă absolvenţii se prezintă la nişte furnizori autorizaţi pentru servicii de mediere, informare, consiliere, deci cei care au aceeaşi caracteristică ca şi noi şi care sunt autorizaţi din partea noastră (…) Din  totalul celor 1.048 de absolvenţi înregistraţi în momentul de faţă, 34 s-au angajat deja – 17 provenind din liceele de specialitate, 5 fiind absolvenţi cu studii superioare şi 5- absolvenţi de liceu, diferenţa fiind cei absolvenţi de şcoală generală sau chiar şi postliceală”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, domnul Kelemen Tibor.

În ceea ce priveşte situaţia absolvenţilor, pe mediile de provenienţă – urban sau rural, datele AJOFM Covasna arată că în zona Sfântu Gheorghe, 79 dintre absolvenţi provin din mediul rural şi 300 din mediul urban, în zona Târgu Secuiesc, din mediul rural provin 188 de absolvenţi, şi 107 din mediul urban. În Covasna, 63 de absolvenţi provin din mediul urban şi 63 din mediul rural; în zona Întorsura Buzăului, 48 provin din mediul rural şi 76 din mediul urban, iar în zona Baraolt, 63 de absolvenţi provin din mediul rural şi 61, din mediul urban.

După depunerea primului dosar la AJOFM, acei 1.048 de absolvenţi  beneficiază de informare, consiliere şi mediere a locurilor de muncă, iar cei care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu  reuşesc să ocupe un loc de muncă, pot solicita indemnizaţie de şomaj,  depunând la Agenţie al doilea dosar.

„Ulterior datei de 29 iulie, s-au prezentat şi s-au înregistrat pentru al doilea dosar 531 de absolvenţi, deocamdată”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Indemnizaţia de şomaj, de 250 de lei pe lună, poate fi acordată pe o perioadă de şase luni.

„Aceste şase luni de zile reprezintă o perioadă maximă şi înseamnă că nu apar alte condiţii, deci dacă absolvenţii nu se angajează şi nu se duc să urmeze alte forme de pregătire. Spre exemplu, în condiţiile în care unii se înmatriculează la postliceal, ei cu data de 15 septembrie încep şcoala şi automat trebuie să vină şi să solicite încetarea acestui drept (n.r. – de a beneficia de indemnizaţie). Există şi varianta angajării, pe durată determinată şi nedeterminată şi în funcţie de acest aspect, se încetează sau se suspendă dreptul de a beneficia de indemnizaţie şomaj. E important de ştiut că în condiţiile în care absolvenţii se angajează pe durată determinată, la expirarea perioadei pentru care a fost angajat pot să revină şi să beneficieze în continuare de drepturile pe care le-au avut şi de care nu au putut să beneficieze la maxim. La fel, cei care se angajează pe durată nedeterminată, la expirarea celor 12 luni sau a perioadei pe care ei se angajează contractual – dacă depăşesc cele 12 luni minime de cotizare- pot avea dreptul să beneficieze de indemnizaţie de şomaj aferentă protecţiei sociale (…)”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail