Rata şomajului din judeţ este de 6, 57%, numărul şomerilor aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna fiind 6.002.

 

Ultimele date ale AJOFM Covasna arată că rata şomajului din judeţul nostru a ajuns la 6,57%, puţin mai mare decât cea din luna anterioară, acest lucru datorându-se şi intrării absolvenţilor în evidenţele Agenţiei: „În judeţul Covasna, în momentul de faţă, rata şomajului este de 6,57%, o rată sub media anuală înregistrată – deci am avut rate mult mai ridicate până în martie, inclusiv. Această rată de 6,57% este puţin mărită faţă de luna anterioară, dar ea este influenţată de intrările absolvenţilor, care sunt totuşi intrări sporadice, ocazionale şi ştim foarte bine că ele după 2-3 luni de zile vor înceta să existe sau va rămâne un număr relativ redus de tineri în evidenţă, în primul rând pentru că se duc către şcoală, în al doilea rând pentru că se angajează”, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, domnul Kelemen Tibor, care a precizat că în acest moment, numărul total al şomerilor este 6.002, din care 2.653 sunt persoane de sex feminin.

Categoria care este cel mai puţin afectată de şomaj este categoria persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25- 29 de ani (reprezentând 8% din numărul total al şomerilor), în timp ce 27% din totalul şomerilor au vârsta sub 25 de ani, această pondere fiind influenţată de multitudinea de absolvenţi care au intrat recent în evidenţa Agenţiei.

„De exemplu, în cursul lunii iulie 1.202 persoane au intrat în evidenţa AJOFM Covasna şi s-au întocmit 760 de dosare pentru absolvenţi, de aici şi cifrele foarte, foarte mari care influenţează rata şomajului”, a spus directorul executiv, Kelemen Tibor. Potrivit acestuia, au ieşit din evidenţa Agenţiei 736 de persoane, din care 344- şomeri care s-au angajat. Angajări mai substanţiale s-au făcut în continuare în domeniul confecţiilor, din zona Sfântu Gheorghe şi din zona Târgu Secuiesc.

Datele AJOFM Covasna arată că în municipiul Sfântu Gheorghe rata şomajului este 2,33%, în Târgu Secuiesc, 1,88%, în Baraolt, 4, 39%, în Covasna 3, 26%, iar în Întorsura Buzăului, 4, 79%. La Vâlcele, rata şomajului este 24% (fiind înregistrate 528 persoane), la Belin, rata şomajului este 18%, la Băţani, 14%, la Hăghig, 11%. În Dalnic o singură persoană este în evidenţa AJOFM ca şomer, la Valea Mare, 9 persoane, la Estelnic, 5 persoane, Aita Mare, 18 persoane.

Datele AJOFM Covasna arată că, în jur de 20% din totalul şomerilor din judeţ primesc  indemnizaţie de şomaj. Aşadar, peste 80% din şomeri sunt cei neindemnizabili.

„Din acest punct de vedere, avem şi plăţile aferente foarte, foarte reduse, asta însemnând că am ajuns la 491.000 lei pe care îi plătim lunar cu titlul de indemnizaţie de şomaj. Această cifră este de aproape două ori mai mică decât cea din luna martie, când am plătit aproape un miliard de lei. Plăţile sunt reduse, dar acest lucru nu se reflectă neapărat în veniturile realizate. În continuare avem o evidenţă medie de 3.970 de agenţi economici, care depun declaraţii la nivel de ANAF, care însumează un număr de 46.000 de angajaţi. Salariul mediu brut pe care noi îl vedem se cifrează la 1.368 lei. După şase luni de zile, deci am terminat primul semestru, veniturile totale realizate din contribuţiile la nivelul bugetului de şomaj se cifrează la 4,9 milioane lei, rotunjit, în comparaţie cu cheltuielile pe care le-a avut Agenţia şi care  sunt de 9,7 milioane lei. Cheltuielile sunt destul de mari. Din aceste cheltuieli, 19% reprezintă măsuri active de combatere a şomajului, deci acele subvenţii stimulente şi modul în care noi încercăm să aducem piaţa muncii mai aproape,  şi aproape 70% sunt măsurile pasive – plăţile la nivelul indemnizaţiilor, plăţi compensatorii şi venituri de completare. Ponderile nu sunt anormale. Poate că anormal  este faptul că nu reuşim să dăm mai multe subvenţii, deci să crească ponderea aceea de 19%. Pentru aceasta aşteptăm solicitările angajatorilor, angajatori care pot, în continuare, să vină şi să le solicite”, a spus directorul Kelemen Tibor.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail