Denigrarea unui competitor și deturnarea clientelei unei întreprinderi reprezintă practici de concurență neloială, după cum se precizează într-un act normativ publicat ieri în Monitorul Oficial. Folosirea unor astfel de practici constituie contravenție și va fi sancționată din septembrie cu amenzi drastice. Concret, firmele care își vor denigra competitorii sau vor deturna clientela unei societăți vor fi sancționate cu amenzi de până la 50.000 de lei, în timp ce pentru persoanele fizice amenzile vor fi de până la 5.000 de lei. 

Noi practici de concurență neloială au fost stabilite prin OG nr. 12/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale și a altor acte în domeniul concurenței, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 586 din 6 august 2014.

Mai exact, constituie concurență neloială practicile comerciale ale întreprinderii care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe și care produc sau pot produce pagube oricăror participanți la piață.

Recenta ordonanță interzice practicile de concurență neloială, după cum urmează:  denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul sau de informații care nu corespund realității despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele; deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat/reprezentant al său ori de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecției acestora și a căror dezvăluire poate dauna intereselor acelei întreprinderi; orice alte practici comerciale care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe și care produc sau pot produce pagube oricăror participanți la piață.”

Denigrarea competitorilor și deturnarea clientelei constituie contravenții, potrivit recentei ordonanțe, așa încât persoanele care vor săvârși aceste fapte vor fi sancționate cu amenzi.

Mai exact, firmele care utilizează aceste practici neloiale riscă amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, iar persoanele fizice pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

Mai mult decât atât, sunt considerate contravenții și furnizarea de informații inexacte, incomplete sau care induc în eroare ori de documente incomplete, furnizarea de informații, documente, înregistrări și evidențe într-o formă incompletă în timpul inspecțiilor desfășurate, refuzul nejustificat al întreprinderilor de a se supune unei inspecții, nerespectarea măsurilor impuse de către Consiliul Concurenței.

Potrivit dispozițiilor citate, aceste contravenții se sancționează cu amenzi între 1.000 și 10.000 de lei, dacă sunt săvârșite de către întreprinderi, autorități și instituții publice. În schimb, dacă aceste fapte sunt săvârșite de către persoane fizice, atunci amenzile scad la 500 – 2.000 de lei.

Noile amenzi cuprinde in OG nr. 12/2014 se vor aplica din 5 septembrie 2014.

 

Cum se vor determina practicile de concurență neloială?

Potrivit noilor reglementări, din oficiu sau la sesizarea persoanelor fizice sau juridice care au un interes legitim, Consiliul Concurenței constată și, după caz, sancționează concurența neloială. În acest sens, poate decide, după caz: încetarea practicilor de concurență neloială, pe durata soluționării sesizării; interzicerea practicilor de concurență neloială; aplicarea amenzilor contravenționale, dacă practica de concurență neloială constituie contravenție.

De asemenea, Consiliul Concurenței va stabili prin regulament procedura de soluționare a sesizărilor cu privire la practicile de concurență neloială.

Autorii sesizărilor au obligația să furnizeze elemente de probă în legătură atât cu posibila practică de concurență neloială, interesul legitim, cât și cu riscul producerii unui prejudiciu. La cererea scrisă a Consiliului Concurenței, aceștia au obligația de a pune la dispoziția autorității de concurență toate informațiile și documentele solicitate. Sesizarea va fi declarată ca fiind completă la data depunerii tuturor documentelor și informațiilor solicitate

Efectele unei practici de concurență neloială se determină cu luarea în considerare, dar fără a se limita la acestea, a gradului de pericol social, a împrejurărilor în care a fost săvârșită, precum și a importanței sectorului economic în care s-a produs fapta în ansamblul economiei naționale. În cazul în care Consiliul Concurenței apreciază că efectele unei practici de concurență neloiala sunt minore sau că sesizarea este neîntemeiată, în termen de 30 de zile de la înregistrare va comunica autorilor un răspuns motivat, se arată în noile dispoziții.

Termenul de soluționare a sesizărilor care îndeplinesc condițiile menționate anterior este de 60 de zile de la data la care sesizarea este completă.

În plus, OG nr. 12/2014 stabilește și constituirea Consiliului interinstituțional în domeniul combaterii concurenței neloiale, ca organism nepermanent, care va fi constituit din: Ministerul Finanțelor Publice; autoritatea națională de concurență; autoritatea responsabilă de protecția drepturilor în domeniul audiovizualului; autoritatea națională pentru protecția consumatorilor; autoritatea responsabilă de protecția proprietății industriale; autoritatea responsabilă de protecția drepturilor de autor și a drepturilor conexe.

 

Anual, Consiliul interinstituțional în domeniul combaterii concurenței neloiale va emite un raport asupra implementării legislației în domeniul combaterii concurenței neloiale, care va fi înaintat Guvernului prin grija Ministerului Finanțelor. Raportul va cuprinde o analiză cu privire la principalele aspecte în materia combaterii concurenței neloiale și propuneri privind politicile publice în domeniu.

Sursa: Avocatnet.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail