În acest an, Festivalul de arte contemporane „pulzArt” este organizat în perioada 11-14 septembrie, sub semnul jocului. Tematica evenimentului lansat anul trecut se aliniază anului tematic din cadrul programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”. Anul 2013 a fost „Anul sunetului și al cuvântului”, iar anul acesta, în „Anul jocului”, Festivalul pulzArt va pune accent pe arta teatrală, dar forţarea barierelor dintre genurile artistice şi apropierea acestora va rămâne în continuare un aspect important. În cadrul festivalului sunt invitate producţii care sunt mai greu şi rar accesibile publicului transilvănean, dar în acelaşi timp Festivalul pulzArt va oferi posibilitatea tinerilor artişti debutanţi să se prezinte în faţa publicului.

Se va întoarce la Sfântu Gheorghe, de această dată  la Festivalul pulzArt, celebrul regizor-coregraf- dansator din Franţa, Josef Nadj – de origine maghiară din Kanjiža (Serbia) – care aduce la acest festival spectacolul intitulat „Woyzeck” al Teatrului JEL. La eveniment va participa şi Gianina Cărbunariu, o figură proeminentă a tinerei generaţii autohtone de dramaturgi și regizori  care aduce la Sfântu Gheorghe spectacolul „De vânzare / For Sale”, produs în cadrul unui proiect european. Festivalul pulzArt îl va avea ca oaspete pe Cári Tibor, un artist a cărui muzică teatrală este cunoscută de tot mai multă lume şi, de asemenea, pe scriitorul Kukorelly Endre al cărui umor nu se bazează doar pe temă şi situaţie, ci şi pe modul în care el se joacă cu cuvintele şi propoziţiile: într-un cuvânt, cu limba. În acelaşi timp, programul festivalului cuprinde un spectacol „mono”, îmbinând teatrul-dans cu teatrul de marionete, teatru de obiecte, dar şi o producţie artistică care foloseşte elemente specifice din lumea circului. Fosta clădire a Tipografiei Charta va găzdui şi de această dată producţii muzicale şi alte producţii artistice incitante, în special pentru tineri.

Anul acesta nu există pulzArt fără joc

Această afirmaţie este valabilă şi pentru perioada premergătoare festivalului. „Ne străduim să-i invităm pe cei interesaţi la un joc de «încălzire», în ton cu evenimentul care, de exemplu, asigură nu doar intrarea, ci îndeamnă într-adevăr la joc, aşa că pe parcursul verii, dar şi în timpul festivalului, ne putem aştepta la o perioadă jucăuşă. Unul dintre obiectivele programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc” este tocmai de a strecura bucuria creaţiei şi savurarea artei în cotidian. Am avut mai multe evenimente de acest gen, iar acum, la Festivalul pulzArt vrem să strecurăm jocul în cotidian” – a anunţat Barta Mónika, organizatoarea festivalului şi coordonatoarea Biroului de Imagine al Primăriei Sfântu Gheorghe. „Ne-am consultat cu numeroase instituţii culturale şi cu mulţi manageri culturali, iar specialiştii au propus artişti interpreţi din diferite domenii ale artei şi, astfel, s-a realizat programul festivalului din acest an. La selectarea programelor, cel mai important aspect a rămas, în continuare, calitatea şi nu cantitatea” – a adăugat organizatoarea festivalului. Şi de această dată, la Festivalul pulzArt, au fost invitaţi creatori de artă, consideraţi pionieri ai artei contemporane, precum şi reprezentaţii datorită cărora festivalul – fidel numelui său – ia pulsul vieţii culturale, fiind un fel de instrument de măsurare a culturii.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail