Aproape o sută de persoane din ţară şi străinătate vor participa timp de zece zile la o clacă în localitatea Valea Zălanului, având ca scop construirea unui spaţiu de agrement, ce va cuprinde o baie tradiţională cu apă minerală, o mofetă şi spaţii de picnic şi focuri de tabără.
Albert Zoltan, şeful Asociaţiei pentu Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, a declarat joi, pentru AGERPRES, că aceasta este cea de-a patra baie tradiţională care se construieşte în judeţ cu sprijinul Fundaţiei Ars Topia, al localnicilor şi al mai multor studenţi din Ungaria.
„În 2006 am reînviat prima baie tradiţională de acest fel în localitatea Peteni, un sătuc foarte micuţ care aparţine de Zăbala şi care are aproape o sută de locuitori. Ne-a plăcut foarte mult că după ce am construit această baie cu apă minerală au început să se schimbe un pic lucrurile în zonă, în sensul că s-a simţit o mică dezvoltare în jur, aşa că am continuat şirul clăcilor. E important nu numai faptul că aceste locaţii au fost reînviate, ci şi faptul că aceste clăci contribuie la formarea unui spirit comunitar (…) Unii vin cu munca, alţii vin cu materialele, alţii donează făină, gem, ouă sau orice altceva pentru hrana oamenilor. E important pentru că dacă cineva este implicat într-un fel sau altul atunci devine mai sensibil şi mai responsabil (…) Claca se va încheia în jurul datei de 15 august, iar pe 16 vom face inaugurarea”, a declarat Albert Zoltan.
Băile tradiţionale secuieşti, în fapt nişte piscine din lemn în aer liber construite în apropierea izvoarelor de apă minerală, pot fi folosite gratuit de către turişti. Pe vremuri existau numeroase astfel de băi, majoritatea pierdute prin desişurile pădurilor, dar cu timpul s-au degradat, au fost cotropite de vegetaţie, abandonate şi chiar uitate.
Albert Zoltan consideră că Valea Zălanului este „o atracţie în sine”, pentru că aici se află una dintre reşedinţele favorite ale prinţului Charles al Marii Britanii, care poate fi închiriată şi de turişti. Prinţul Charles a cumpărat mai multe clădiri vechi de peste o sută de ani, pe care le-a renovat şi obişnuieşte să vină aici în fiecare primăvară într-o scurtă vacanţă.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES