Centrul de jocuri Mirakolix a organizat luni, 4 august a.c., o „Seară de jocuri de societate” la Întorsura Buzăului. Printre jocurile pe care organizatorii le-au pus la dispoziţia participanţilor se numără Saboteur, Train Game, Ubongo, Gobblet, Mastermind Werwolves, Monopoly şi altele. Evenimentul s-a desfăşurat la barul Montana din oraş.
Locuitorii oraşului Întorsura Buzăului nu sunt complet străini de această iniţiativă. Centrul de jocuri Mirakolix a organizat pentru prima dată o „seară de jocuri de societate” în luna martie.
Aceste evenimente le oferă întorsurenilor posibilitatea, pentru câteva ore, de a socializa şi în mod tradiţional, lăsând la o parte reţelele online. Maria Găvăneci, principalul organizator al serii de jocuri de societate, a precizat: „Ne-am bucurat să vedem oameni numeroşi la prima întâlnire pe care am organizat-o şi nu doar tineri liceeni cu care interacţionasem anterior, ci şi adulţi care au fost captivaţi de jocurile de strategie propuse de noi. Este ceva nou pentru mulţi dintre tinerii din Întorsura, dar mai toţi am jucat Monopoly sau Piticot sau alte asemenea jocuri din copilărie, astfel încât oamenii sunt în general deschişi şi receptivi.”
Maria Găvăneci a explicat şi care este ideea din spatele organizării acestui eveniment: „Principalul obiectiv al Centrului de jocuri Mirakolix este chiar promovarea jocurilor de societate ca modalitate de educaţie non-formală şi ca alternativă de viaţă. Aşadar, astfel de evenimente au fost organizate de foarte multă vreme de către Mirakolix, atât în Cluj, cât şi în Braşov. Împreună cu voluntarii noştri internaţionali am hotărât organizarea unor astfel de întâlniri la Întorsura Buzăului, deoarece ele aduc activităţi socio-educative într-un spaţiu non-formal (barul) şi oferă un cadru ideal de socializare. Jocurile de societate ajută la formarea unor abilităţi sociale, dezvoltă creativitatea, imaginaţia, logica, viteza de reacţie şi inteligenţa şi îţi dau posibilitatea, în acelaşi timp, de a petrece o seară amuzantă împreună cu prietenii.”
Scopul principal al activităţii organizate de Centrul de jocuri Mirakolix în oraşul covăsnean este dat de dorinţa membrilor organizaţiei de a contribui „la activităţile de socializare şi de petrecere a timpului liber ale tinerilor din Întorsura Buzăului.”, potrivit principalului organizator.
Planurile de viitor ale Centrului de jocuri Mirakolix în raport cu Întorsura Buzăului vor continua. Maria Găvăneci a confirmat: „ne dorim sa transformăm aceste întâlniri în evenimente lunare, care sa adune tot mai mulţi tineri la joacă şi la socializare prin joacă.”
Centrul de jocuri Mirakolix
Centrul de jocuri Mirakolix este o asociaţie non – guvernamentală din Cluj – Napoca înfiinţată în anul 2006. Din anul 2013, ONG –ul a început să dezvolte activităţi şi proiecte socio – educative şi în regiunea Braşovului.
Printre activităţile derulate în zona Braşovului se numără ECO – PLAY! – Vama Buzăului în noiembrie 2013, participarea la Zilele Sfântu – Gheorghe în aprilie 2010 prin amenajarea unui spaţiu de joacă, Seri de jocuri la Întorsura Buzăului începând cu luna februarie 2014, programe de formare cu tineri din Sfântu Gheorghe, şi proiectele PlayRide şi Science Playgrounds, organizate în Braşov şi în zonele din regiunea Braşovului. „Ceva de vară” este un proiect care marchează finalizarea proiectelor PlayRide şi Science Playgrounds.
Iulia Drăghici – Taraş