Peste 300 de persoane din judeţ, dar şi zeci de persoane din judeţele Botoşani, Neamţ şi Vrancea, care nu au absolvit învăţământul obligatoriu, vor fi reintegrate în educaţie, în cadrul proiectului  „SCOR” –„Servicii complexe de reintegrare” implementat de Asociaţia Junior Business Club Covasna, în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, Asociația ArtEd, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.

 

Conferinţa de lansare a proiectului „Servicii complexe de reintegrare – ScoR”, finanțat din Fondul Social European (FSE) în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU), a avut loc ieri, la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe.

Proiectul îşi propune să contribuie la remedierea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, prin reintegrarea în educaţie a peste 400 de persoane din judeţele Covasna, Botoşani, Neamţ, Vrancea, care nu au absolvit învăţământul obligatoriu. Totodată, proiectul vizează creşterea capacităţii de instruire şi formare a 40 de cadre didactice care lucrează cu persoanele care nu au absolvit învăţământul obligatoriu, în vederea îmbunătăţirii procesului de educaţie remedială.

Mai exact, obiectivul general al proiectului (în valoare de 7.791423,74 lei) îl constituie dezvoltarea și implementarea, la nivel multi-regional, de servicii complexe de reintegrare în educație a persoanelor care nu au absolvit învățământul obligatoriu în baza unui parteneriat între societatea civilă, instituții școlare și autorități locale.

Astfel, în prima etapă a proiectului concentrarea va fi pe stabilirea parteneriatului la nivel local, regional, multiregional, pe acțiunile de organizare și cercetare a nevoilor, contextului, condițiilor de selectare a populației țintă în vederea aplicării strategiei, tehnicilor și instrumentelor specifice.

Activitățile vor fi susținute și prin unor centrelor de resurse de educație și dezvoltare – „CRED”. Simultan, vor fi elaborate programele de formare destinate cadrelor didactice și se va realiza schimbul de bine practici.

Pe rețeaua virtuală de parteneriat și formare a resurselor umane implicate se vor organiza activitățile de reintegrare a persoanelor care nu au absolvit învățământul obligatoriu, ce constau în programe de tip a doua șansă, dar și activități destinate creșterii motivației pentru învățare: cercuri educaționale de informatică, limbi străine, activități de dezvoltare personală, întâlniri cu absolvenți ai programului a doua șansă.

Grupul ţintă al proiectului este format din: 40 de profesori, din care 20 femei, 445 de participanţi la programe „A doua şansă”, din care 240 femei, 700 de beneficiari ai serviciilor de consiliere.

Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, începând din 08 aprilie 2014 până în 07 octombrie 2015.

Cursuri pentru peste 300 de covăsneni

În judeţul Covasna, proiectul cuprinde servicii de informare şi consiliere profesională, cursuri pentru 325 de persoane, ateliere pentru dezvoltarea capacităţilor sociale şi motivaţionale; cercuri educaţionale de informatică, limbi străine pentru grupurile ţintă.

Preşedintele Asociaţiei Junior Business Club Covasna, Karácsony Zsolt, a declarat ieri că înscrierile la acest program au loc din 15 septembrie, până în 30 septembrie. Cursurile propriu-zise vor începe în toamnă, în 11 octombrie (a.c.). La final, va avea loc evaluarea competenţelor cursanţilor. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Junior Business Club Covasna, cursurile se vor desfăşura în: Sfântu Gheorghe (din trei şcoli), Araci, Hăghig, Belin Vale, Doboşeni, Herculian, Valea Crişului, Bodoc, Boroşneu Mare, Floroaia Mică, Ozun.

***

Conform cifrelor date publicităţii de Eurostat, rata abandonului şcolar în România a fost, în anul 2012, de 17,4%, mult peste media de 12,8% din Uniunea Europeană.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail