Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin Administrarea Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Covasna a trimis peste 10.000 de somaţii de plată către datornicii la bugetul general al statului.

Inspectorii AJFP Covasna au întreprins acţiuni de somare şi executare silită către datornicii care nu şi-au plătit datoriile către bugetul statului, de la începutul anului fiind trimise 10.169 de somaţii de plată pentru creanţe în valoare de 10.082.334 de lei, atât persoanelor fizice cât şi personelor juridice.

Majoritatea restanţierilor s-au conformat legislaţiei în vigoare şi nu au aşteptat ca situaţia financiară să se agraveze, alegând să-şi plătească datoriile imediat după primirea somaţiei. Astfel, s-au recuperat 5,3 milioane de lei, cea mai mare parte din datorie.

Pentru a stinge toate creanţele au fost blocate conturi bancare, recuperându-se 1,1 milioane de lei, s-au pus sechestre asupra veniturilor terţilor, recuperându-se aproape 84 de mii de lei, iar din valorificarea sechestrelor imobile s-au recuperat 20 de mii de lei.

Valoarea totală a creanţelor recuperate în urma aplicării măsurilor de executare silită în prima jumătate de an a fost de 6.559.036 de lei.

De la începutul anului, în judeţul Covasna s-au aplicat 118 sechestre pentru bunuri mobile şi imobile, în valoare de 8,5 milioane de lei: 29 de sechestre pe bunuri imobile în valoare de 2,8 milioane lei şi pe 89 de bunuri mobile în valoare de 5,7 milioane lei.

„Principalul scop al activităţii de executare silită este instaurarea unei discipline financiar-fiscale are să fie atât benefică şi cu efecte pentru agenţii economici, cât şi eficientă în privinţa costurilor pentru stat şi instituţia noastră privind monitorizarea şi colectarea creanţelor bugetare”, se arată în adresa AJFP Covasna.

ANAF nu mai poate pune poprire pe conturile bancare ale datornicilor înainte de a-i înştiinţa în prealabil cu 30 de zile.

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.8 din 26 februarie 2014, pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 151 din 28 februarie 2014, s-a modificat art. 149- Executarea silită a sumelor ce se cuvin debitorilor, alin(11) din Codul de procedură fiscală, astfel: „Pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire aupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător. În acest caz, prin excepţie de la art. 145 alin. (1), poprirea nu poate fi înfiinţată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei.”

Noua măsură a fost luată pentru a veni în întâmpinarea mediului de afaceri cu privire la efectele negative ale înfiiinţării popririi înainte de comunicarea somaţiei, e precizează în preambulul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2014.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail