Ordinul Ministerului Transportului (OMT) nr. 75 din 2014 prevede o serie de modificări în ceea ce priveşte activitatea instructorilor de la şcolile de şoferi, care dezavantajează atât şcolile de şoferi şi pe angajaţii acestora, cât şi pe cursanţi, în egală măsură.
Conform OMT care a intrat în vigoare de la 1 iulie, şcolile de şoferi au obligaţia să implementeze un registru unic care permite înregistrarea într-o bază de date a cursanţilor, astfel încât Autoritatea Română Rutieră (ARR), să ţină evidenţa clară a tuturor cursanţilor şi orelor pe care aceştia le fac pe toată durata şcolarizării.
Astfel, orele de conducere vor fi atent monitorizate, iar orice abatere va fi aspru sancţionată. Instructorii auto nu sunt deloc încântaţi de noile reguli impuse de autorităţi, spunând că este practic imposibil să lucrezi 210 pe lună pe baza unui program strict, deoarece cursanţilor le trebuie un program de condus flexibil, datorită locului de muncă.
În baza unei măsuri intrate în vigoare la începutul anului, instructorii auto au dreptul să lucreze 210 ore, dacă sunt angajaţi cu normă întreagă, 60 de ore cu jumătate de normă, dacă mai au un alt loc de muncă, sau 120 de ore dacă nu mai au un alt loc de muncă dar este angajat cu normă parţială la şcoala de şoferi.
Conform conducerii şcolii de şoferi Doma Drive, aceste două reglementări îi încurcă pe instructorii auto, în mod special, deoarece nu-şi mai pot face orele, dar va îngreuna şi sarcina şcolilor de şoferi, care se văd nevoite să suplimenteze numărul intructorilor auto, şi implicit vor mări preţul şcolarizării.
„Pe mine personal nu mă ajută fiindcă, de exemplu, am câţiva instructori care mai lucrează şi în altă parte. Dacă el are voie să facă numai 60 de ore, înseamnă numai 2 cursanţi, fiindcă la categoria B sunt 30 de ore de conducere. Acum, să-i dau unui instructor 2 caiete, un cursant să vină de la 10:00 şi altul să vină de la 16:00. Atunci toată ziua, intructorul respectiv trebuie să fie pe poziţii ca să stea la dispoziţia cursantului. Măcar, dacă are 4 cursanţi acoperă o zi întreagă. Sunt unii care mi-au spus că o să renunţe dacă vor fi doar 60 de ore. Trebuie să fii flexibil, iar dacă eşti flexibil înseamnă că fiecare cursant poate să vină cum doreşte şi cum poate el ”, a explicat Dobra Csaba, directorul şcolii de şoferi Doma Drive din Sfântu Gheorghe.
„Postul de instructor nu este pentru a întreţine o familie”
Aşa cum a explicat şi directorul şcolii de şoferi, găsirea unui instructor auto bun este destul de anevoioasă, întrucât acesta trebuie să întrunească o serie de abilităţi şi calităţi ce-l deosebesc de alte persoane. Dacă o parte din instructorii auto aleg să nu-şi mai continue activitatea în condiţiile date de lege, şcolile de şoferi se văd nevoite să înceapă căutările pentru personal de calitate: „Postul de instructor auto nu este numai pentru a întreţine o familie, să câştigi 2.500 de lei, este ceva pentru o suplimentare de venit, cam 5-6 lei pentru o oră. Aşa cum fac şi alţii prestări de servicii, să vopsească, să zugrăvească, aşa fac şi instructorii. Acest post de instructor auto este foarte complex: trebuie să ştie măcar limba română şi maghiară, trebuie să fie foarte pregătit din mecanică şi legislaţie, trebuie să fie punctual, trebuie să ştie să predea, să fie o persoană calmă, să aibă un comportament adecvat. Nu poţi să angajezi pe oricine.”
Urmează scumpiri ale şcolilor de şoferi
După cum era de aşteptat, conducerea şcolilor de şoferi preconizează o mărire a preţului pentru taxa de şcolarizare. Aceasta va veni în urma suplimentării personalului didactic, sau a măririi salariului angajaţilor actuali, pentru a-i atrage să rămână instructori.
„Normal, s-a pus şi problema aceasta, să mărim preţul, pentru că singura modalitate care ar fi este să mărim salariul la instructor. Acest lucru va atrage nişte cheltuieli mai mari, contribuţiile la stat mai mari, ca să fie remunerarea pe oră mai mare. Bineînţeles, taxa de şcolarizare va fi mai mare. Din 900 de lei, cât este în momentul de faţă, (n.r.- pentru categoria B) va fi cel puţin 1.050 de lei, cu 150 de lei mai mult, pentru a acoperi toate cheltuielile către stat”, a mai spus Dobra Csaba.
Chiar şi aşa, având în vedere noile reglementări ce privesc instructorii auto, conducerea şcolii de şoferi Doma Drive este de părere că există o posibilitate ca numărul cursanţilor să scadă: „Eu cred că o să scadă numărul cursanţilor, pentru că totuşi 150-200 de lei înseamnă destul de mult pentru o familie. Până acum am încercat să facem rate, să fim înţelegători unii cu alţii. Cred că dacă se măreşte, unii se vor răzgândi. Poate că mă înşel, dar ştiţi cum este când se măreşte preţul la ceva”, a concluzionat acesta.
Creştere infimă a numărului conducătorilor auto în devenire, faţă de anul trecut
Conform declarației comisarului şef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Prefecturii Covasna, Eugen Deaconu, anul acesta numărul celor înscrişi pentru examenul auto a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut de la 4480, la doar 4538.
Numărul motocicliştilor înscrişi la examenele teoretice pentru obţinerea unui permis auto de anul acesta a scăzut cu aproximativ 27 de procente. Anul trecut, până la jumătate, 83 de persoane s-au înscris la examenul teoretic pentru categoriile A, A1, A2 şi AM, fiind declarate admise 36, iar în anul curent din cei 60 de viitori motociclişti, 37 au trecut fără probleme de proba scrisă a examenului de obţinere a permisului auto. La proba teoretică, în ambii ani procentul de promovabilitate a fost de aproape 100%.
La categoria B, anul acesta, pentru obţinerea permisului auto cat B, din 3971 cursanți doar 1905 au reuşit să treacă de proba scrisă. Faţă de anul trecut, viitorii conducători auto au devenit mai studioşi, înregistrându-se o creştere de promovare a examenului teoretic de circa 5,5% . La proba practică nu s-au înregistrat creşteri semnificative, în primele 6 luni din an, numărul celor care au plecat acasă cu un permis de conducător auto fiind de 1093, față de 1015 în prima jumătate a anului trecut .
Şi la celelalte categorii s-a înregistrat o uşoară creştere a cursanţilor care au susţinut proba teoretică. În prima jumătate a anului trecut 425 de persoane s-au înscris la proba scrisă a examenului de obţinere a permisului de conducere profesionist, iar anul acesta numărul a crescut uşor până la 507 persoane.
Maricela Dan