Lansată la iniţiativa medicului cardiolog dr. Tatár Márta şi medicului pediatru dr. Tarczali Mária, tabăra de nutriţie şi stil de viaţă sănătos, înfiinţată la Cătruşa printr-o colaborare între Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia pentru studii alternative „EVITA”, a fost organizată pentru a treia oară în perioada 21-26 iulie. Selecţia celor 30 de copii, beneficiari ai taberei, a fost realizată cu ajutorul medicilor de familie şi al şcolilor.

Potrivit organizatorilor, obiectivul general al taberei l-a reprezentat  dezvoltarea şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care este cu atât mai important în contextul în care  efectele negative și  dăunătoare sănătăţii, ale vieţii moderne, își pun amprenta pe tot mai multe persoane din județul Covasna.  „Sunt tot mai mulţi copii care nu fac suficientă mişcare, îşi petrec ziua stând în faţa calculatorului, cu degetele pe tastatură şi picioarele nemişcate pentru ore în şir, iar datorită influenţei asupra noastră a numeroaselor reclame, cumpărăm şi consumăm tot mai multe alimente care conţin substanţe dăunătoare organismului. De aceea este nevoie de o tabără educativă pentru promovarea unui stil de viață sănătos care îşi propune formarea deprinderilor de alimentaţie sănătoasă nu doar în rândul copiilor, dar şi al părinţilor” au declarat reprezentanții organizatorilor.

Drept urmare, săptămâna trecută participanţii şi-au putut însuşi elementele de bază ale unui regim alimentar sănătos, au învăţat modalităţile de încorporare ale acestora în viaţa lor de zi cu zi, precum şi cât de importante sunt excursiile regulate, mersul pe bicicletă şi gimnastica, pentru copii şi adulţi, deopotrivă.

Programul taberei a fost conceput de medicii pediatri din judeţ, sub conducerea dr. Tarczali Mária care a selectat acel grup al adulţilor voluntari – medici pediatri, psihologi, asistenţi dieteticieni şi cadre didactice – care, timp de o săptămână, s-a mutat cu copiii în tabără şi i-au supravegheat.

Programul zilnic care a cuprins activităţi adaptate fiecărei grupei de vârstă s-a axat pe alimentaţia sănătoasă şi mişcarea practicată în mod regulat. La realizarea acestui program au ajutat asistentele dieteticiene Miricioiu Melinda şi Ráduly Lívia care au asigurat mesele copiilor din mâncarea gustoasă şi sănătoasă pregătită la Grupul Şcolar „Gábor Áron”.  De asemenea, sub conducerea medicului dentist dr. Tarczali Dorottya, copiii şi-au însuşit cunoştinţe teoretice şi practice cu privire la igiena orală, precum şi tehnica corespunzătoare de spălare a dinţilor.

În acest câteva zile, Papp Gyöngyike a organizat pentru copii jocuri şi activităţi în limba engleză, Tarczali Sándor a organizat activităţi de grup, concurs şi serată umoristică pe tema naturii, iar pentru după-amiaza cu poveşti, copiii au pregătit o paradă a costumelor de poveste. La început, psihologul şcolar Gábor Éva i-a ajutat pe copii să se cunoască între ei, apoi gimnastica de dimineaţa, jocul cu mingea sub conducerea lui Tarczali Tibor şi, nu în ultimul rând relatările acestuia despre experienţele proprii  pline de umor, au ajutat la închegarea grupului.

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail