Cu ocazia sărbătoririi Zilei Imnului Național, Garnizoana militară Sfântu Gheorghe în cooperare cu Instituţia prefectului judeţului Covasna a organizat ieri, la „Monumentul Ostașului  Român ” din municipiu, o ceremonie militară şi religioasă la care au luat parte localnici și oficialități.

În discursul său rostit cu această ocazie, prefectul județului Covasna, Marius Popica a spus: „La 29 iulie, celebrăm împreună Ziua Imnului Naţional al României „Deşteaptă-te Române!”, a cărui emoţionantă intonare a însoţit permanent momentele importante ale desăvârşirii unităţii, solidarităţii şi coeziunii noastre naţionale. Element definitoriu al statului român, imnul a devenit cântecul identităţii naţionale încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind consfinţit ca Imn Naţional de Constituţia României din anul 1991. Conform Constituţiei, Imnul Naţional este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. Astfel, împreună cu drapelul şi stema, imnul reprezintă simboluri ale valorilor şi idealurilor poporului român. Versurile imnului nostru naţional au animat generaţii întregi în momentele cheie ale istoriei, începând cu Revoluţia de la 1848, continuând cu Războiul de Independenţă şi cu cele două războaie mondiale. Ele exprimă, ca mesaj, dorinţa de libertate a românilor, lupta pe care acest popor a dus-o pentru acest ideal.

Îndemnul „Deşteaptă-te Române!” ne obligă să ne gândim la generaţiile care au construit statul român şi dificultăţile prin care acestea au trecut. Respectul meritat de aceste generaţii este foarte bine concentrat în momentele în care rostim la unison „Deşteaptă-te Române!”. Să cinstim, aşadar, cu toată inima şi cu respectul cuvenit unul dintre însemnele sacre ale României, deoarece respectând simbolurile ţării, ne respectăm originea, strămoşii şi pe noi înşine.

Patriotismul este un sentiment profund, de ataşament şi devotament faţă de ţara în care ne-am născut. Intonarea imnului naţional trezeşte în fiecare dintre noi un sentiment de dragoste, de devotament faţă de patrie şi popor, de mândrie, solidaritate şi unitate naţională.

Imnul Naţional este cântecul ce aduce înaintaşilor un înalt omagiu, trezeşte fiori de mândrie şi întăreşte crezul în puterea de continuă devenire a neamului românesc. Ascultat şi intonat de fiecare dată cu emoţie, imnul a fost şi va rămâne o călăuză sfântă pe drumul devenirii noastre ! ”

De Ziua Imnului Național, corul bărbătesc „Voievozii Munților” din Vâlcele au ținut un scurt moment artistic care a fost urmat de  interpretarea instrumentală şi vocală a imnului naţional al României de către toți cei prezenți.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea  defilarea gărzii de onoare și  prezentarea onorului muzicii militare.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail