Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va avea în componenţă Direcţia Poliţia Animalelor şi Departamentul Antifraudă, conform legislaţiei care stă să fie aprobată de către Guvern.

Totuşi, în judeţul Covasna, atât Poliţia Animalelor cât şi departamentul antifraudă funcţionează  de ani buni şi veghează asupra sănătăţii animalelor şi a locuitorilor, conform declaraţiilor directorului dr. Barabasi-Siko Sandor: „Nu este absolut deloc o noutate, pentru că şi până acum am desfăşurat aceste activităţi, doar vor fi nişte modificări în ceea ce a fost până acum, dar nu esenţiale. Noi avem, practic, un proiect de Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF) şi acolo sunt prevăzute amândouă servicii.”

Poliţia Animalelor va trebui să se ocupe de controlul locurilor unde sunt ţinute animale (ferme, magazine de animale, adăposturi etc), sau modul de transportare a acestora, iar toţi proprietarii de animale care vor fi reclamaţi cu privire la relele tratamente aplicate acestora, vor fi luaţi în vizor şi traşi la răspundere de către „noul” departament la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna. „Rolul Poliţiei Animalelor este, în special, asigurarea bunăstării animalelor şi gestionare a câinilor fără stăpân, iar serviciul antifraudă se va ocupa, în special, de probleme legate de respectarea legislaţiilor sanitar-veterinare, sau de alte omenii. Practic, toate sesizările trebuie să ne parvină în scris. Se vor deplasa persoanele competente la faţa locului şi în funcţie de ce constată acolo, se va decide ce sancţiuni să se aplice”, a mai spus directorul instituţiei.

Confiscăm animalul, dar unde îl ducem?

Despre confiscarea animalelor, directorul DSVSA nu a putut spune prea multe, deoarece momentan nu este prevăzut niciun buget de întreţinere a animalelor luate din „grija” proprietarilor, şi nici de construirea ori închirierea unor spaţii cu scopul de a caza animalele maltratate. Tot ce se va putea face, este să adăpostească animalele mici, precum câini şi pisici, în adăposturile deja existente de pe raza judeţului, iar animalele mari, în funcţie de gravitatea faptei, vor fi lăsate ori în custodia proprietarului, ori vor fi relocate într-o fermă care poate oferi condiţii de trai decente animalului încercat de soartă.

În acest sens, dr. Barabasi-Siko Sandor a menţionat că DSVSA acceptă orice propunere venită din partea autorităţilor, sau chiar din partea societăţii civile, cu scopul de a găsi o rezolvare.

„Cu privire la custodia animalelor, noi nu avem posibilităţi financiare în sensul acesta, fiind bugetari. Eventual, dacă este vorba de animale mici- câini şi pisici, atunci putem să vorbim cu adăposturile care s-au amenajat deja sau sunt în curs de amenajare. Pentru animale mari, chiar dacă există o posibilitae legală de a le confisca, nu ştim ce să facem cu acestea. Ar exista posibilitatea de a le pune în custodie la unul dintre abatoarele sau ferme care au posibilităţi, dar, nefiind proprietatea noastră sau a fermei, cum se va valorifica ulterior, va fi problemă.

Spre exemplu, dacă un cal stă în adăpost  la o fermă sau la un abator şi este îngrijit şi furajat cinci zile, să zicem, nu are cine să plătească acele zile. Dacă omul nu are posibilitatea sau nu vrea, de forţat nu putem să-l forţăm, de luat nu putem să îl luăm decât în baza unui proces juridic mai îndelungat. Dar nu este caracteristic la noi în judeţ, pentru că nu am avut cazuri deosebite. Cam toate au fost soluţionate mai mult pe cale amiabilă. (…) Noi suntem deschişi la orice colaborare şi cu oricine. Nu este nicio problemă în sensul acesta. Am colaborat şi cu Poliţia şi cu Consiliile Locale. Noi fiind unitate bugetară nu avem cum să plătim pentru o persoană fizică, animalul aparţinînd unei persoane fizice”, a spus directorul DSVSA.

Acesta a amintit că a existat un caz în care un cal a fost încredinţat unei ferme în vederea îngrijirii corespunzătoare, însă proprietarul de drept a revendicat animalul, plătind fermei toate serviciile. În ultimii 5 ani au fost doar două cazuri de acest gen.

Reprezentanţii ANSVSA au declarat în presa naţională că, în momentul de faţă se discută cu Consiliile Judeţene în vederea înfiinţării unui adăpost pentru animale mari cu o capacitate de cel puţin 15 locuri, în fiecare judeţ. Kuki Bărbuceanu, consilier în cadrul Direcţiei Generale Control Oficial din ANSVSA a mai precizat că Poliţia Animalelor, ca Direcţie, va urma să aibă 15 angajaţi, în afara directorului, urmând ca fiecare direcţie judeţeană să aibă câte 2-3 angajaţi cu aceleaşi atribuţii. Conducerea DSVSA a punctat că pentru aceste două departamente din cadrul insituţiei nu se vor face noi angajări.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail