În 26 iulie a avut loc Congresul / Convenția de unificare a Dreptei din România. În ciuda tuturor cârcotelilor, cred că am asistat la un moment istoric. Două partide mari, cu o relație în care a alternat alianța, apoi adversitatea, au reușit să facă pasul peste majoritatea orgoliilor și au decis să fuzioneze pentru crearea unui partid mare de dreapta, momentan o alianță temporară, în vederea prezidențialelor, dar, din ianuarie un singur partid, Partidul Național Liberal. 

Am susținut public încă din primul moment demersul, iar ieri (sâmbătă-n.red.) am participat la votul aproape unanim și din interiorul PNL, dar și în evenimentul comun cu cei din PDL. Nu vreau să trec ușor peste faptul că în prima zi de după alegerile europarlamentare, PNL Sfântu Gheorghe susținea necesitatea unirii forțelor de dreapta în mod deschis: ”PNL Sfântu Gheorghe crede că singura soluție rațională este o coaliție a forțelor de dreapta, pentru a putea răspunde încercării de dominație a partidului-stat PSD.”

Evident, mișcarea de unificare a dreptei este doar un prim pas. Esențial pentru clarificarea opțiunilor electorale în țară, dar doar un prim pas. Împreună, vom avea mulți pași de făcut, pentru a reuși să ne impunem la guvernare. Sunt destul de realist și îmi imaginez că nu se va putea întâmpla prea curând. Dar, cel puțin vom avea conștiința liniștită că am acționat. Că nu am stat deoparte, ”luând partea opresorilor”, așa cum inspirat spunea activistul sud-african Desmond Tutu.

Înainte de alegerea prezidențibilului din PNL, scriam cu mult echilibru, considerându-i excelenți pe ambii competitori ai noștri, Crin Antonescu și Klaus Johannis, iar când acesta din urmă, actual președinte al PNL, a câștigat încrederea și votul colegilor, am declarat deschis că fostul președinte merită tot respectul nostru pentru tot ce a făcut pentru PNL.

Chiar a fost scurt şi la obiect la cele două congrese la care am participat în weekend, atât  la cel al PNL, dar și la cel comun cu PDL. S-au aprobat documente esențiale: statut și program, atât pentru viitorul PNL unificat, dar și pentru Alianța Creștin Liberală, formă în care vom avea un singur candidat la prezidențiale. Personal sunt mulţumit de hotărârile luate, dar profund dezamăgit de două aspecte.

În primul rând mi s-a părut lipsit de fair play faptul că nici unul dintre vorbitorii de azi nu s-a gândit să-i mulţumească iniţiatorului acestui proces de unificare, fostului preşedinte liberal Crin Antonescu. Mai ales că unii dintre ei îi datorează ascensiunea lor în politică. Şi chiar dacă nici acesta nu a făcut un gest prea frumos neparticipând la întâlnirea istorcă de azi. O pierdere evidentă pentru noi toţi, în măsura în care se doreşte o unire a tuturor adepţilor dreptei… În al doilea rând, toate discursurile zilei, extreme de serioase şi importante, fără îndoială, au fost lipsite de savoare, efectul asupra audienţei fiind departe de ceea ce reuşea aproape de fiecare dată Crin Antonescu. Sigur că voi lupta cu toate forţele pentru noua construcţie politică de dreapta, marele PNL, aşa cum au tot repetat vorbitorii de azi, însă lupta va fi fără şansă dacă nu TOŢI liberalii vor fi implicaţi în campanie. Inclusiv Crin Antonescu.

Trecând peste toate considerațiile, cel mai important aspect rămân rezultatele. Iar pentru acestea trebuie să muncim serios. În câteva zile va fi anunțatul candidatul nostru, cel pe care trebuie să-l ajutăm să-l depășească pe cel al PSD, cu siguranță Victor Ponta, cel care va fi lansat marțea aceasta în Oltenia. Sunt încrezător că echipa unită liberală va reuși să-și impună candidatul atât în Sfântu Gheorghe, locul principal al nostru de acțiune, în întreg județul Covasna și chiar în întreaga țară.

 

Mădălin Guruianu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail