Inaugurat în urmă cu trei ani şi deschis publicului anul trecut, centrul de tratament balnear de la Hătuica funcţionează ca bază de relaxare mai degrabă, decât ca centru de tratament.

Acest lucru se întâmplă din cauză că mofeta de care dispune acest centru nu poate funcţiona în  lipsa unui medic specialist balneolog. Dacă autorităţilor locale şi judeţene le-a luat doi ani să angajeze personal pentru acest centru balnear, din cauza blocării posturilor de către Guvern, probabil că vor mai trece măcar încă pe atât până când se va găsi un medic balneolog care să fie dispus să îşi practice meseria în localitatea Hătuica.

„Centrul de la Hătuica este de interes pentru locuitori şi sperăm ca pe viitor, când o să avem posibilitatea, să facem un contract cu un medic, pentru că cea mai mare problemă este lipsa unui medic balneolog. Nu am reuşit să găsim un specialist care să vină până la Hătuica. După ce o să avem acest contract semnat o să putem da drumul şi la mofetă, fiindcă există o mofetă pe care nu putem să o folosim. Pentru mofetă trebuie recomandare medicală. Sunt puţini medici balneologi în judeţ, şi  cei cu care am discutat până acum ne-au spus că nu au timp efectiv ca să preia şi Hătuica”, a declarat directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară AquaSic, Demeter Istvan.

Cu toate că această  bază de tratament nu este printre cele mai căutate din judeţ, directorul Aquasic se declară mulţumit de frecvenţa cu care locuitorii vizitează şi utilizează toate facilităţile pe care centrul le pune la dispoziţia lor. Acesta a declarat că, în medie, centrul are 250 de vizitatori pe lună, care folosesc cele 10 căzi pentru băi cu apă minerală – din care 4 cu hidromasaj – sauna şi sala de fitnes. „Este printre cele mai mici centre pe care le avem. Nu a fost cea mai căutată bază de tratament pentru că serviciile nu sunt servicii de recreere, aici venind persoane care vor să facă băi în ape minerale. Din alte zone nu prea ajung oamenii acolo, cei mai mulţi venind din zona Târgu Secuies. Oamenii ştiu despre existenţa centrului pentru că în urmă cu mai mulţi ani acolo a funcţionat o baie bazată pe aceleaşi principii, şi au continuat să meargă”, a mai spus Demeter Istvan.

Centrul de tratament balnear de la Hătuica este deschis de marţi până sâmbătă, în intervalul orar 11:00-18:00.

***

Centrul de tratament Balnear din localitatea Hătuica, comuna Catalina, este o investiţie a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului de 2,6 milioane de lei şi a fost introdus în  proiectul „Drumul Apelor Minerale”.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AquaSic a fost înfiinţată de către Consiliul Judeţean împreună cu cinci comune din judeţul Covasna, cu scopul de a promova turismul balnear. Prin intermediul acesteia, centrul de tratament balnear de la Hătuica a putut fi echipată cu mobilier şi s-a putut angaja personal pentru funcţionare. Pe lângă centrul de tratament balnear de la Hătuica, Asociaţia AquaSic mai are în subordine şi centrelele de la Vâlcele, Belin, Malnaş Băi şi Olteni.

Pentru mai multe detalii despre centrele de tratament balnear, puteţi accesa pagina oficială a asociaţiei AquaSic: http://www.aquasic.ro/

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail