Periodic  agenţi  din cadrul Poliţiei Locale nu doar din judeţele Covasna şi Harghita, ci din întreaga ţară vin la cursurile organizate de Centrul de Perfectionare a Pregatirii Cadrelor de Jandarmi  din Gheorgheni,  care are o catedră  şi la Sf. Gheorghe, ce funcţionează în incinta IJJ Covasna.

Zilele acestea un nou lot a absolvit, după cum ne-a relatat purtătorul de cuvânt al instituţiei amintite, Ciprian-Tudor Dudilă.

Activitate de instruire susţinută

    În conformitate cu prevederile legale, poliţiştii locali trebuie să parcurgă un curs de formare iniţială în domeniul ordinii, liniştii publice şi a circulaţiei rutiere în cadrul unor  instituţii de învăţământ ale M.A.I. În felul acesta  se pun la punct cu noţiuni teoretice şi practice legate de problematica diversă şi complexă  cu care se confruntă zi de zi pe teren. 

    Aşa se face că  în intervalul  aprilie – iulie 2014 s-a desfăşurat, în cadrul celor două unităţi de perfecţionare a instruirii militare specifice, un nou  Curs de formare iniţială a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere.

   Pe parcursul a 13 săptămâni au fost dobândite de către  participanţi un număr de 11

competenţe, grupate pe trei module vizând Pregătirea generală a cadrelor,  noţiuni de Ordine publică, precum şi Circulaţia  pe drumurile publice.

    În urma susţinerii examenelor de absolvire  de la fínele acestei luni, 82 de poliţişti locali au absolvit acest curs, din care 48 la sediul C. P. P. C. J. Gheorgheni şi 34 la Catedra de Ordine şi Siguranţă Publică de la Sfântu Gheorghe. Cursanţii fac parte din structurile Poliţiei Locale din Bistriţa, Bârlad, Braşov, Târgu Mureş, Topliţa, Săcele, Zărneşti, Codlea, Hărman, Comăneşti, Palanca, Zemeş, Sănduleşti, Poduri (jud. Bacău), Prundu Bârgăului (jud. Bistriţa-Năsăud), Murgeni (jud. Vaslui)

    Condiţii moderne de pregătire

   Absolvenţii şi-au exprimat satisfacţia faţă de modul de organizare şi desfăşurare a

activităţilor de formare profesională. La final, ei au apreciat condiţiile moderne de instruire oferite de unităţile de învăţământ din Gheorghieni şi Sf. Gheorghe, şi nu în ultimul rând au salutat calitatea serviciilor profesioniste puse la dispoziţie de furnizorii de educaţie – corpul instructorilor  militari.

    Se ştie că la Sf. Gheorghe funcţionează cea mai modernă unitate de jandarmi din ţară, pe lângă  infrastructură, furnizându-li-se cursanţilor prelegeri şi exerciţii practice de cel mai înalt nivel.

     Cursanţii au parcurs teme care  reglementează activitatea Poliţiei Locale în ceea ce priveşte menţinerea ordinii şi siguranţei publice, legislaţia rutieră, comunicare interinstituţională, etică profesională, relaţii publice, precum şi utilizarea armamentului din dotare, domenii ce le asigură formarea competenţelor necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţii lor specifice.

  Impresii la cald”

     Iată cîteva opinii culese „la cald”, după finalizarea examenlor  de la unii dintre  absolvenţi . Inspector principal clasa I Maria-Irina Vaida, din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Bistriţa: „Personal  consider că la sfârşitul programului de pregătire mă întorc  la instituţia la care îmi desfăşor activitatea, cu o imagine mult mai bună şi mai precisă asupra activităţilor pe care trebuie să le desfăşoare poliţistul local conform competenţelor.Toate acestea au fost posibile şi s-au realizat datorită strădaniei grupului de instructori jandarmi, care au avut tactul şi  răbdare necesară să ne explice  fiecăruia îndatoririle şi rigorile  pe care le avem în profesia specială pe care am îmbrăţiţat-o,  inclusiv instrucţia tragerii. Acest din urmă aspect  pentru mine a reprezentat o noutate absolută şi mi-a produs anumite emoţii. Dar, datorită perseverenţei instructorilor, am reuşit să obţin un rezultat bun, atât la trageri cât şi la celelalte materii  studiate. Ca atare nu pot decât să le mulţumesc tuturor!”

   Să consemnăm şi opinia agentului Maricica  Manole, de la  Poliţia Locală Braşov: „În urma absolvirii cursului de iniţiere desfăşurat la  Catedra din  Sf. Gheorghe, am dobândit mai multe cunoştinţe, atât teoretice, dar mai ales practice, care se vor regăsi  în activitatea desfăşurată de mine pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Am beneficiat de experienţa profesională a corpului de instructori al Catedrei, cât şi de condiţii excelente de pregătire. Consider că a fost o perioadă necesară în activitatea noastră”.

     În final, iată ce a declarat  şi Mihai Iulian Ciobanu, şef serviciu  la  Poliţia Locală  Topliţa: „Am dobândit, în cadrul cursului, multe cunoştinţe mai aparte, datorită informaţiilor bine dozate şi filtrate de instructori, prezentate nouă, cursanţilor, într-o formă prelucrată şi elaborată.  Am cunoscut atât printre instructori cât şi printre colegii cursanţi, oameni cu o bogată experienţă de viaţă, de profesie, oarecum diferită de a mea. Acest lucru  m-a ajutat să îmi îmbogăţesc modul de a aborda lucrurile, atât în plan profesional cât şi în plan personal. Dacă ar fi să  menţionez  doar într-un singur cuvânt ce mi s-a oferit pe parcursul celor trei luni de curs, acesta ar fi …cunoaştere. Dotările materiale, profesionalismul instructorilor din cadrul C.P.P.C.J. Gheorgheni, implicit al Catedrei  din Sf. Gheorghe,  creează cele mai bune condiţii de pregătire teoretică şi practică  pentru cursanţii  din cadrul poliţiştilor locali, eforturile depuse în acest sens trebuind răsplătite cu aprecieri, mulţumiri şi urări de bine pentru viitor!”.

Din toamnă se reiau cursurile

Începând cu luna septembrie a. c., atât la sediul C.P.P.C.J. Gheorgheni, cât şi la

Catedra de Ordine şi Siguranţă Publică din  Sfântu Gheorghe, pe lângă activităţile de pregătire a  efectivelor de jandarmi, vor continua şi cursurile de formare iniţială a poliţiştilor local din întreaga ţară.

 Toate condiţiile sunt pregătite pentru viitorii „boboci”.

                                                                                                    Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail