Peste 40 de producții de filme, 10 evenimente speciale, expoziții și un târg de carte, prelegeri și dezbateri, toate având loc în mai multe locații – Cinematograful Amza Pellea, Grădina Cetății, Biserica Evanghelică și Cetatea din Râșnov, precum și peste 40 de invitați speciali, istorici, regizori, diplomați, jurnaliști, producători sunt programate pentru cea de a VI-a ediție a Festivalului de Film Istoric de la Râșnov.

Evenimentul va avea loc în perioada 1-10 august și sunt așteptați să participe peste 12.000 de vizitatori.

Festivalul este organizat în Cetatea Râșnov și la cinematograful Amza Pellea, fiind unicul eveniment de profil din sud-estul Europei, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, primarul orașului Râșnov, Adrian Veștea, care a precizat că festivalul a primit în anul 2012 certificarea „Eveniment Responsabil”.

„Este un eveniment cultural care a crescut continuu, de la ediția de început, anul 2009. Cred că ar trebui să-i acordăm mult mai multe zile pentru desfășurare, pentru că există foarte multe persoane, începând de la producători, critici de film, regizori care doresc să vină la acest festival. Râșnovul se identifică cu istoria cinematografiei românești, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu tematică istorică ale cinematografiei românești. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orașului Râșnov drept capitală a filmului istoric în România”, a precizat primarul Râșnovului, Adrian Veștea.

La rândul lui, istoricul Nicolae Pepene, care s-a implicat în organizarea festivalului încă de la prima ediție a afirmat că festivalul a ajuns la un nivel „la care nu a visat niciodată”.

„Este un lucru deosebit, un festival la care am visat atunci când am acceptat să preiau conducerea Cetății Râșnov, a ajuns la un nivel la care, sincer, nu am visat niciodată. Mă bucur că de la an la an nu numai bugetul festivalului crește, dar și partenerii care vin alături de noi. Mă bucur că a devenit o obișnuință în turismul cultural românesc să se vorbească despre Festivalul de Film Istoric de la Râșnov, începând de la criticii de film — Irina Margareta Nistor sau Tudor Caranfil, până la miniștrii culturii care au lăsat ceva în urma lor. Vorbim aici de Ion Caramitru și Toader Paleologu care au contribuit mult la recuperarea Cetății Rășnov. Stabilirea tematicii festivalului, de care personal m-am ocupat, nu a fost deloc greu pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial și 25 de ani de mai multă sau mai puțină democrație în România”, a subliniat Nicolae Pepene.

Cele peste 40 de producții cinematografice vor fi prezentate în cele 10 zile de festival, grupate pe trei teme importante. „Primul Război Mondial”,”Anul 1989″ și „Producții noi”.

Dintre evenimentele speciale se remarcă concertele susținute de Byron, Celelalte Cuvinte, Ioan Gyuri Pascu, Ozana Barabancea, Craig Sutton din Ucraina, Fanfara Armatei Libaneze, Ansamblul Penta Pneuma din Dresda, Cvartetul Sectio Aurea (România Olanda), Junetrip din Cluj Napoca și Foley’ Ala din București.

De asemenea, în Cetatea Râșnov, în Turnul Bathory, va fi organizate expozițiile „Corneliu Coposu, un învingător”, „Centenarul Marelui Război 1914-1918″ și „Transnistria, temnița limbii române”.

Bugetul Festivalului este de 40.000 de euro, din care 10.000 de euro de la bugetul local al orașului. Accesul în toate zilele festivalului este gratuit, la toate evenimentele, în funcție de limita locurilor disponibile. Toate filmele au subtritări în limba română.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail