Judeţul Covasna a găzduit, săptămâna trecută, 40 de studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, pentru un stagiu de pregătire.

Studenţii au beneficiat de ajutorul agenţilor economici din judeţ şi din apropiere dar şi a trei instituţii publice care i-au primit cu porţile deschise, ca în fiecare an.

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti vin în judeţul nostru de peste 5 ani, deoarece au găsit atât înţelegerea agricultorilor, cât şi disponibilitate din partea autorităţilor, toate fiind încununate de o zonă agricolă şi zootehnică dezvoltată şi în plină expansiune. „Ei aleg judeţul Covasna pentru performanţele pe care judeţul le realizează. Asta i-a impresionat, aici au găsit ferme, au găsit disponibilitate din partea autorităţilor, din partea crescătorilor şi a producătorilor. Au putut să vadă şi să-şi însuşească practica. A mai fost un lucru deosebit pentru care vin aici: la internatul Colegiului „Mihai Viteazul” au găsit înţelegere şi s-au putut caza pe sume modice. Şi în alte judeţe există agricultură, dar aici cei trei factori s-au îmbinat”, a explicat directorul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Covasna, Nicolae Radocea.

Stagiul propriu-zis de practică a fost realizat la societatea de procesare a laptelui Covalact S.A. în perioada 7-18 iulie, însă în acelaşi timp, studenţii au avut şansa de a vizita şi alţi operatori economici precum: S.C. Casalco S.A., S.C. Spicom S.R.L., S.C. Coni Trans S.R.L., Brutăria Diószegi, S.C. Bertis S.R.L., Fabrica de dulciuri „Bon Sweet Bon” din Sfântu Gheorghe, Fabrica „PateArdealul” din Oraşul Covasna, S.C. Olympus S.R.L. Braşov, sau fermele de aici: Ferma de Vaci de la Catăaina, S.C. Herghelia Covasna S.R.L., Ferma de Ovine Sorin Popica, Ferma lui Simon Francisc Gheorghe, Herghelia „Lipicai”, Ferma de Vaci de Carne de la Zălan şi Ferma de vaci Haller din comuna Hărman.

Alături de Prefectura judeţului Covasna şi Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Covasna au fost şi Muzeul „Haszmann Pál” din comuna Cernat, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni  din  Municipiul Sfântu Gheorghe şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, care a oferit găzduire studenţilor.

„Au fost primiţi să viziteze, iar practica au făcut-o la Covalact. Au vizitat toate fermele şi toate insituţiile care mai produc în industria alimentară. Studenţii trebuie să vadă şi să înveţe de la cineva, însă tendinţa la firmele private este de a primi cu reticenţă un grup care îi deranjează din activitatea zilnică. Operatorii economici nu beneficiază de niciun ajutor sau recompensă pentru efortul depus. Tocmai de aceea am ţinut să le mulţumim, pentru că totul a fost benevol, fără niciun fel de ajutor, dimpotrivă, a mai fost şi deranj”, a declarat prefectul judeţului Covasna, domnul Marius Popica.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail