Deşi izolarea locuinţelor scade con­siderabil facturile la întreţinere, şi pe de altă parte, Certificatul Energetic este obligatoriu atunci când se vinde sau se închiriază o clădire, sunt încă destui covăsneni care nu şi-au izolat termic casa.

Potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului, vânzările sau închirierile clădirilor sau apartamentelor vor putea fi făcute doar dacă au certificat energetic. Constructorii de clădiri noi vor fi obligaţi, de anul viitor, pentru a obţine autorizaţia de construire, să realizeze şi un studiu privind sistemele alternative de încălzire, iar certificatul energetic va fi impus atât la renovări majore, cât şi în anunţul de vânzare sau închiriere a unei locuinţe, potrivit Mediafax.

În opinia viceprimarului municipiului Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, obligativitatea eliberării certificatului energetic îngreunează situaţia celor care nu au încă locuinţele izolate, pentru că certificatul eliberat îi poate defa­voriza pe proprietari la vânzarea sau închirierea apartamentelor. „Izolarea exterioară a faţadelor blocurilor s-a efectuat, până în prezent, în acele zone în care s-a implicat şi Municipiul şi Guvernul, prin sumele alocate. Acolo se vede rezultatul urbanistic plăcut, dar avem şi o hotărâre a Consiliului prin care se interzice izolarea apartamentelor, fără să se facă pe o faţadă întreagă”, explică Balint Jozsef, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe.

„Tot pe loc, pe loc, pe loc, să ne fie cu noroc”

Foarte mulţi oameni şi-ar izola locuinţele pe cont propriu, însă hotărârea conform căreia nu se pot face izolări decât în cazul în care se acoperă întreaga faţadă a scării sau a blocului, îi ţine pe oameni în loc, datorită vecinilor fără posibilităţi materiale sau care pur şi simplu nu doresc să -şi izoleze apartamentul.

În legătură cu acea hotărâre de Consiliu local, viceprimarul explică: „Ştim foarte bine că această hotărâre s-a adoptat atunci când se preconiza extinderea lucrărilor de  izolaţii, cu sprijin guvernamental. Prin adoptarea acestei hotărâri se doreşte să se prevină apariţia faţadelor peticite, inestetice, dar trebuie să avem în vedere şi solicitarea venită din partea mai multor locuitori ai oraşului care nu vor să aştepte încă decenii până le vine rândul, şi care ar dori să facă aceste lucrări pe cont propriu (…) Astfel, aceşti oameni care vor să facă un pas spre bunăstarea lor, renunţând la ajutorul primit din partea oraşului sau a Guvernului, sunt pedepsiţi multiplu. Noi trebuie să re­gândim punctul din hotărârea Consiliului, gândindu-ne la o soluţie intermediară prin care să-i spijinim pe aceşti oameni în realizarea îmbunătăţirilor pe care doresc să le facă, dar păstrând şi o anumită regulă în execuţia lucrărilor. M-am gândit la preluarea chel­tuielilor pentru acele apartamente ai căror proprietari  nicicum nu au de gând să izoleze, şi poate noi putem cumva să îi constrângem în viitor, dar aici interesul ar fi ca cei care ar veni cu contribuţia lor proprie, integrală, să fie cumva ajutaţi”, a spus viceprimarul.

Acesta a adăugat că sunt cazuri în care, cu toate că ştiau ce îi pândeşte, oamenii au făcut lucrările, motiv pentru care mulţi dintre aceştia au fost  amendaţi. Amenda pentru lucrări de construcţie neautorizate sau nepermise este de la 1.000 de lei în sus.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail