Cei doi medici psihiatri care lucrează în clădirea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Fogolyan Kristof”, aflată lângă parcul Elisabeta, nu mai fac faţă numărului mare de pacienţi, cei mai mulţi diagnosticaţi cu agitaţie.

Conducerea spitalului spune că decifitul major de medici psihiatri se datorează în egală măsură cererii de muncă din afara ţării cât şi condiţiile locului de muncă de aici din Sfântu Gheorghe, făcând astfel greu de contractat noi medici specialişti.

„Cea mai mare problemă ca personal medical este la psihiatrie. Vrem să angajăm medici dar este foate greu, pentru că este o specialitate deficitară şi mulţi pleacă în Anglia, Germania, Italia. Fără o psihiatrie de bolnavi acuţi, chiar cum este judeţul acesta, nu ştiu ce s-ar face.(…) Acum sunt doi medici: unul lucrează în ambulatoriu şi unul la spital unde are 40 de paturi. Deficienţă la numărul de pacienţi nu este”, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Antal Almos.

Drogurile noi dau bătai de cap atât medicilor cât şi poliţiştilor

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe spune că fenomenul persoanelor ce folosesc substanţe stupefiante necunoscute este tot mai mare, cunoscând o creştere, în ultimii 10 ani. Cel mai grav este că nefiind cunoscute subtanţele pe care aceste persoane le folosesc, nu se poate da nici tratamentul adecvat. Mai mult de atât, pagubele produse pe secţia de psihiatrie sunt destul de mari.

„Fenomenul acesta este de vreo 10 ani, dar acum începe să capete amploare. Câteodată nici 5 poliţişti nu pot ţine un bolnav agitat, un drogat, mai ales cu drogurile astea noi. (…) Cele mai periculoase droguri sunt cele sintetice, pentru că nu le cunoaştem. Este vorba despre solvenţi organici noi, volatili, despre care nu se ştie ce sunt.  Nu putem să îi sedăm pentru este periculos; dacă dai o doză prea mare poate să facă stop cardiac, dacă dai o doză prea mică devine şi mai agitat. „Iarba” folosită simplă fără alcool nu dă agitaţie psihomotorie aşa marcantă. (…) Au fost cazuri când au îndoit uşa de metal de la izolator ”, a mai spus dr. Antal Almos.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Fogolyan Kristof” a angajat, recent, 5 medici pentru secţiile unde era un deficit de personal medical, urmând căutările şi negocierile pentru alte secţii precum oncologia.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail