Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a angajat recent şase medici, reuşind astfel să întărească anumite compartimente deficitare din punctul de vedere al numărului de specialişti.

Managerul general al spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat ieri  că printre medicii care s-au alăturat în ultimele luni colectivului se numără un hematolog, un specialist de medicină internă, doi chirurgi, un obstetrician şi un psihiatru. În afara acestora, au mai venit doi medici rezidenţi, care lucrează la secţia de Urologie, respectiv de Hematologie.

În ultimii trei ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a atras aproape 90 de medici, dintre care 25 de rezidenţi, reuşita datorându-se facilităţilor şi lobby-ului făcut de conducerea instituţiei.

Nagy Andras Robert a declarat pentru AGERPRES că nu le poate da salarii mai mari medicilor, în schimb le-a oferit locuinţe de serviciu şi posibilitatea de a lucra într-un spital în curs de modernizare şi cu perspective de dezvoltare.

„În ultimii trei ani am parcurs 130.000 de kilometri ca să reuşesc să aduc medici şi rezidenţi la Sfântu Gheorghe. Am stat de vorbă cu studenţii de la Târgu Mureş şi le-am explicat ce posibilităţi avem. (…) Cel mai greu a fost să-i determinăm să vină până aici, să vadă spitalul, pentru că apoi, din discuţiile cu ceilalţi medici, s-au convins singuri că merită să vină, că avem ce ne trebuie, au cu ce face o operaţie, nu trebuie pacientul să aducă medicamente şi materiale de acasă”, a spus Nagy Andras Robert.

El a recunoscut că în această perioadă de timp au existat şi fluctuaţii în ce priveşte personalul medical, dar calculele arată că numărul celor veniţi este aproape dublu decât al celor plecaţi.

În vara anului trecut, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au pus piatra de temelie a unui viitor complex rezidenţial pentru medici ce va fi construit în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă, împreună cu Fundaţia ‘Studium’ din Târgu Mureş. Acesta va avea şase locuinţe – trei garsoniere şi trei apartamente cu două camere, şi se va întinde pe o suprafaţă de 530 de metri pătraţi. Potrivit estimărilor, investiţia se va cifra la aproximativ 350.000 de euro, iar lucrările se vor finaliza până la sfârşitul acestui an, cel târziu la jumătatea anului 2015.

În primăvara acestui an, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat predarea către Spitalul Judeţean a trei apartamente aflate până în folosinţa unei grădiniţe pentru a fi acordate ca locuinţe de serviciu.

Acestea nu sunt singurele demersuri ale autorităţilor locale de a atrage specialişti. În urmă cu câţiva ani Primăria Sfântu Gheorghe a demarat proiectul „Hai acasă” prin care pune gratuit la dispoziţia tinerilor cu studii superioare terenuri pentru a-şi construi locuinţe.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail