Vă felicităm pentru deschiderea unui centru de tineret extrem de bine venit în orașul Covasna și pentru dorința de deschidere a încă unui centru la Întorsura Buzăului. Bineînțeles, și pentru sprijinul asupra activităților de tineret în ultimii ani, de când conduceți Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna, deoarece bănuim că au existat multe inițiative și proiecte, limitându-ne a le cunoaște pe cele în care am fost și noi implicați, motiv pentru care vă mulțumim încă odată.

Ceea ce a fost extrem de deranjant pentru tinerii din Sfântu Gheorghe pe care îi reprezentăm cu asociațiile noastre, a fost nefericita dumneavoastră declarație de săptămâna trecută, cu ocazia inaugurării Centrului de Tineret de la Covasna, apărută în mass-media locală, conform căreia orașul Covasna este un exemplu, și că s-ar bucura dacă și municipiul Sfântu Gheorghe ar prelua inițiativa de a lucra în coeziune, români și maghiari deopotrivă”. Spunem deranjant, cu speranța că nu cunoașteți activitățile pe care asociațiile noastre le-au desfășurat în colaborare în ultimii ani, implicând tineri români și maghiari deopotrivă. Evident că este întotdeauna loc de îmbunătățire și că ne-ar plăcea ca și alte asociații să calce pe acest drum al colaborării interetnice, dar nu putem să nu vă prezentăm câteva proiecte comune din ultimii ani.

1.       Mișcarea de dezbateri  academice din Sfântu Gheorghe are colaborări destul de dese între tinerii români și maghiari, în principal prin 3 proiecte: „Debate Corner” – proiect inițiat în colaborare de către „Debate Club Saint George” (de limbă română) și „Disputa” (de limbă maghiară), „Saint George City of Debate”, de câțiva ani cel mai mare campionat de debate din țară și chiar Europa, unde se dezbate și în română, dar și în maghiară, plus 3M Talks, o suită de dezbateri în cele 3 licee mari din Sfântu Gheorghe, cu vorbitori interesanți din comunitatea noastră, jurnaliști, actori, elevi deosebiți, din ambele etnii, evident.

2.       3M este un proiect inovator de cunoaștere reciprocă prin jocuri, concursuri și activități culturale, între cele 3 licee mari din central orașului Sfântu Gheorghe, Miko, Mikes și Mihai Viteazul, de-a lungul anilor programele de parteneriat fiind realizate în colaborare de cele trei Consilii ale Elevilor.

3.       Trupa de teatru-forum a Asociației Ecou a realizat și jucat vreme de mai bine de un an de zile spectacolul „Nu puteți voi urî cât putem noi iubi”, pe tema conviețuirii interetnice, fiind vizionat și discutat de o mulțime de tineri români și maghiari, acum fiind puse bazele unei colaborări între trupa de limbă maghiară Osono și Asociația Ecou, astfel încât din toamnă să putem porni un program teatral comun. Dealtfel, Trupa de Teatru Osonó a jucat mai multe spectacole cu supratitrare în limba română, câteva sute de tineri români interacționând cu producțiile acestora.

4.       Zilele Ecou și Gala Viitorii Lideri ai Comunității sunt evenimente la care constant participă și sunt premiați tineri români și maghiari, vârfuri ale generațiilor de voluntari din Sfântu Gheorghe. 25 de tineri români și maghiari sunt premiați anual în cadrul galelor VLC și sunt prezentați comunității prin intermediul unor panouri afișate în oraș, pentru implicarea activă atât în sfera educațională, dar mai ales în cea comunitară.

5.       În cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, de 6 ani de zile, Asociațiile Ecou și Hárit au inițiat și coordonat cel mai amplu program de interacțiune între tineri români și maghiari din Sfântu Gheorghe, CORTUL DE TINERET, unde, timp de 3 zile au fost zeci de programe, sute de participanți și mii de spectatori, la acțiuni gen Biblioteca Vie, Saint George Got Talent, Treasure Hunt, interviuri cu trupele invitate, concerte, concursuri, prezentări, karaoke etc.

6.       În lunile de vară ale anului trecut, Asociația de Tineret Ecou a inițiat și coordonat 2 TABERE MULTICULTURALE la Șugaș Băi, cu participarea reprezentanților de la etniile din județul Covasna: români, maghiari și romi, aproape 50 de copii beneficiind de expertiza voluntarilor din Asociație și petrecând timp de calitate și cu multe jocuri și activități care au implicat interculturalitatea și cunoașterea”celuilalt”.

7.       Luna august a însemnat concretizarea unui proiect mai amplu, în colaborare chiar cu DJST,Tabăra Națională MULTICULTURALĂ de la Pădureni 2013, care a cuprins reprezentanți de la 10 minorități etnice din România și unde, timp de o săptămână, au avut loc o multitudine de programe multi și interculturale, inclusiv teatru-forum pe tema conviețuirii româno-maghiare. Din nefericire și regretăm profund acest lucru, programul nu a fost continuat din cauza finanțatorului principal, Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna.

8.       Finalul lunii noiembrie înseamnă de câțiva ani inițierea, în parteneriat Asociațiile ECOU și REGÖS, a proiectului SHORTCUT, de promovare a orașului Sfântu Gheorghe printr-un concurs dedicat studenților din țară, peste 100 de stundenți participând la cele 3 ediții de până acum.

9.       Finalul de an ne aduce de opt ani încoace, POVESTEA DIN AJUN, un festival multicultural pentru întreaga comunitate, cu zeci de concerte în biserici, ortodoxă, catolică și unitariană, cu mii de spectatori, concerte în scoli, cadouri – jucării, cărți de colorat, șosete, fulare, mănuși, căciulițe de la Moș Crăciun pentru mii de copii din Sfântu Gheorghe, Ozun, Hăghig, Iarăș, Olteni și Zagon, sute de tineri români și maghiari care colindă în autobuzele din Sfântu Gheorghe și o suită de spectacole legendare: Ștefan Hrușcă, Gheorghe Zamfir, Felicia Filip etc. Anual, 120 de voluntari români și maghiari au muncit împreună pentru a pune la punct cel mai mare festival de iarnă din comunitatea covăsneană, având sediul central operațional în Sfântu Gheorghe.

Sperăm că ați observant că vorbim de proiecte ample, nu de întâlniri formale sau informale, care chiar au fost nenumărate, gen Zilele Voluntariatului în județul Covasna, Biblioteca Vie la Tein, ambele cu Centrul de Voluntariat HITI, dar și concerte, evenimente, campionate sportive cu și pentru tineri sau premierea celor mai activi voluntari din județ, ca să vă mai dăm doar câteva proiecte la care am participat împreună.

Cererea noastră este simplă și ține cont de cele două situații în care vă puteți afla: ori nu ați dorit să țineți cont de ele și atunci vă putem acuza de rea-credință și rea-voință, dar în virtutea colaborărilor anterioare ne îndoim de această perspectivă, ori nu ați fost la curent cu toată această multitudine de activități, deși nu este cel mai normal lucru cu putință pentru directorul de câțiva ani al Direcției de Tineret și Sport a județului. În acest al doilea caz, așteptăm fie să ne spuneți că în orașul Covasna sunt mai multe exemple și atunci, evident, ne vom bucura și vom prelua „acele inițiative” de la colegii noștri, precum ne-ați sugerat public. Fie, în cazul în care aceste exemple nu există încă, să vă cereți scuze în fața tinerilor români și maghiari din Sfântu Gheorghe care se străduiesc de câțiva ani buni să inițieze și creeze evenimente împreună, pentru apropierea celor două etnii și eventual să sugerați și promovați evenimentele produse de noi ca niște exemple de bună practică, care s-ar putea propaga în restul județului și prin intermediul instituției dumneavoastră.

Cu speranța că înțelegeți eroarea pe care ați făcut-o, fără rea intenție, credem noi, suntem convinși că vom avea partener instituția dumneavoastră în promovarea acestei colaborări interetnice al cărui fan declarat înțelegem că sunteți, după declarația de la Covasna.

Alexandru Ujvarosi, Președinte Asociația de Tineret ECOU

Oltean Csongor, Președinte Asociației HÁRIT

Emil Pantelimon, Coordonator Program „Povestea din Ajun”

Fazakas Misi, Coordonator Trupa de Teatru „OSONÓ”

Mădălin Guruianu, Coordonator „Saint George Debate Club”

Péter Orsolya, Președinte Asociația de Tineret REGÖS

Adina Moisii, Președinte Consiliul Elevilor C.N.M.V.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail