Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus Sfântu Gheorghe  a primit custodia ariei protejate RO SCI (sit de importanţă comunitară) 0009, Pădurea şi lacurile Bisoca din judeţul Buzău.

Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus  doreste să-şi aducă contribuţia la promovarea unei dezvoltări durabile, asa cum și-a stabilit în strategia sa de dezvoltare,   prin implicarea în proiecte comune atât a ariei naturale protejate ROSCI0374  Râul Negru din județul Covasna cât și prin intermediul noii arii naturale protejate pentru care asociația Alutus a obținut custodia, respectiv situl natura 2000 ROSCI0009  pădurea și lacurile Bisoca din județul Buzău.

„Scopul pentru care luptă Asociaţia Alutus este în primul rând acela de conservare a speciilor și habitatelor  de importanţă majoră incluse în rețeaua Natura 2000 cât și de dezvoltare a  comunităţilor aflate în și în preajma acestor situri pe princiipiile unei dezvoltări durabile în care tradițiile, natura și dezvoltarea economică trebuie să se împletească într-un mod armonios. Totodată dorim promovarea în rândul tinerilor a termenului de educaţie durabilă cu tot ceea ce implică acesta” a declarat Cătălin Lazăr, preşedintele Asociaţiei Alutus.

În acest sens, Asociația va  acorda o importanţă deosebită taberelor ecologice de tip Junior Ranger,  prin organizarea unor asemenea tabere atât la Pădureni, în judeţul Covasna, cât şi în judeţul Buzău.

„Faptul că am reuşit să ne extindem şi în judeţul Buzău nu poate fi decât de bun augur, judeţul Buzău fiind considerat, într-un top recent făcut de Ministerul Turismului, al şaptelea, în ceea ce priveşte autenticitatea tradiţiilor, oportunitate pe care dorim să o exploatăm prin parghiile oferite de către custodia obtinuță”, a spus Cătălin Lazăr.

Aria protejată Bisoca se află în partea Nordică a Munteniei, pe teritoriul judeţului Buzău, pe teritoriile administrative ale comunelor Bisoca şi Mânzăleşti.

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară (SCI) prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile nr.1964 din 13 decembrie 2007,  cu scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a faunei sălbatice, precum și a habitatelor de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate,  făcând parte integrantă din rețeaua ecologică europeană Natura 2000 în România.

În momentul de faţă, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabulă Alutus, este singura asociaţie din judeţul Covasna care deţine în custodie două arii protejate.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail