Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sf. Gheorghe  desfășoară o bogată activitate de cercetare, prelucrare și valorificare, păstrare și conservare a mărturiilor și documentelor ce atestă dăinuirea populației românești în sud–estul Transilvaniei.  Împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita  studiază istoria bisericii și a comunităților ortodoxe din Arcul Intracarpatic, elaborând proiecte de cercetare și documentate pe teme patrimoniale împreună cu specialişti şi instituții culturale prestigioase din tară și din afara țării.

Centrul, care este în subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, are o structură organizațională proprie și cât de curând, noile tehnologii informaționale, având internetul punct de referință vor transforma centrul intr-un puternic nod de comunicare teritorial.  Astfel putem spune că Centrul Ecleziasctic de Documentare

„Mitropolit Nicolae Colan” va deveni, prin posibilitățile pe care le dezvoltă, un important spațiu de informare, comunicare și formare, un loc în care accesul la informație şi cultură va fi rapid și direct, un loc de întâlnire a tradițiilor și a spiritului acestora cu omul de azi, care poate fi actant, căutător, păstrător, iubitor de cultură și spiritualitate.

               În urma unor activități bogate și rodnice de documnetare, Centrul s-a dezvoltat în timp organizându-şi propriile departamente: Arhivă de documente, Bibliotecă informatizată, Bază de date cu utilizatori multiplii și Editură. Arhiva deține un sector multimedia, format  din fonotecă și videotecă (câteva sute de casete audio și video) şi o importantă colecție de presă și publicații, formată din: publicaţii locale de limbă română din județele Covasna și Harghita, cea mai mare parte  din perioada 1990 până astăzi; presă regională și națională a românilor de pretutindeni riguros inventariată şi  presă străină..

               Centrul deține o importantă bază de date, parte din acestea fiind puse la dispoziția celor interesați pe site- ul Forumului civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, site ce poate fi aceesat pe adresa www.forumharghitacovasna.ro. De menționat faptul că pe site-ul Forumului Civic încă din anul 2006 sunt arhivate articole din presa maghiară, traduse în limba română, redactate în buletine bilunare ce pot fi accesate de cei interesați,  împreună cu presă în limba română referitoare la convieţuirea interetnică româno-maghiară. Cu sprijinul generosului sponsor Societatea Ştefadina, este în curs de finalizare şi site-ul Centrului de Studii Covasna –Harghita, inclusiv al Bibliotecii digitizate EUROCARPATICA.

               Biblioteca este prin definiție o importantă instituţie de cultură prin care este certificată identitatea unui popor, o adevărată bogăție a unei nații. Astăzi trăim într-o eră când informația trebuie să devină accesibilă tuturor, iar biblioteca infodocumentară și culturală pare să fie din ce în ce mai căutată. Acesta este și motivul pentru care Centrul Nicolae Colan îşi dezvoltă o importantă bibliotecă formată din aproximativ un număr de 6000 de cărți și publicații în limba română dar și în limbile franceză, engleză și maghiară.

               Menționăm  faptul că biblioteca s-a constituit de-a lungul  celor aproape a 20 ani din cărți și publicații obținute, în principal,  prin schimb ori donații cu alte istituţii cu profil asemănător. De aproape două  decenii, familii de intelectuali români din Sf Gheorghe, Cluj Napoca, Sibiu, Bucureşti și-au donat bibliotecile personale. Dintre cei care au făcut asemenea  generoase fapte menţionăm: familia Acad. Horia Colan din Cluj Napoca, respectiv d-nle Elena Leuca din Sibiu și Cornelia Costea din ClujNapoca, nepoatele mitropolitului Nicolae Colan; familile Radu și Ana Tomuș, Ioan și Maria Hancheș, Nicolae și Terezia Stan, Nicolae și Paraschiva Moldovan,  Aurelian și Cornelia Paulencu, din Sf. Gheorghe, familiile  medicilor Ioan Cheresteș și Ioan Pascu,  a profesorilor  Ioan şi Mariana Drăgan, fam. Sorin Gălățeanu ş.a. Un însemnat număr de cărți, reviste de specialitate și studii de istorie și sociologie au fost donate de familia Ioan și Felicia Lăcătușu.

 Specialiştii Centrului au reuşit, printr-un proces de riguroasă triere pe trei categorii (carte şcolară, beletristică şi carte de specialitate) să facă la rândul lor transferuri sau donații importante (câteva mii de exemplare) către bibliotecile orășenești și comunale din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Valea Mare și altele. Operele marilor clasici ai literaturii române, din colecții destinate elevilor, au fost donate bibliotecilor şcolare, dintre care: Bibioteca Colegiului Național Mihai Viteazul și Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși din Sf. Gheorghe, Liceele Nicolae Bălcescu și  Mircea Eliade din Întorsura Buzăului; Şcoala Nicolae Russu din Sita Buzăului, Şc. Nicolae Colan din Sf. Gheorghe.ş.a. Pentru biblioteca Centrului au fost reținute cărți valoroase din domeniul ştiinţelor umaniste- istorie, geografie, sociologie, demografie,  etnografie, teologie, artă, diplomație, politică ș. a.

În  ultimile două  decenii, la editurile Eurocarpatica și Grai românesc au văzut lumina tiparului un număr de peste 150 de titluri la care se adaugă anuarul Angustia  (17numere) realizat de Centrul Ecleziastic de Documentare Nicolae Colan şi Muzeul Național al Carpaților      Răsăriteni, revista Sangidava (publicație a Centrului Cultural Toplița și a Fundației Miron  Cristea din aceeaşi localitate) şi revista trimestrială Grai românesc, foaie de spiritualitate ortodoxă  a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, care apare cu binecuvântarea și sub directa coordonare a  Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan.

De remarcat faptul că un număr însemnat din cărțile apărute la Eurocarpatica și Grai Românesc au fost oferite în decursul anilor ca premii pentru elevii şcolilor din județ. Deasemenea, lucrări importante au fost dăruite participanților la sesiunile, simpozioanele și conferințele organizate sub egida centrului şi a partenerilor acestuia. În ciuda piedicilor existente de-a lungul timpului, s-a realizat o importantă donație de carte pentru Republica Moldova,  cărţi şi publicaţii din domenii precum medicină, economie, istorie, literatură ş.a..

               În procesul de tranziție de la „biblioteca pe hârtie” la biblioteca informatizată, utilizatorul unei astfel de biblioteci beneficiază de metode moderne de a se informa și documenta. El poate să-şi aleagă formatul lecturii și poate studia mai rapid cataloagele bibliotecii căutând  informația după criterii precum titlul, autorul sau cota de raft.

               Biblioteca centrului trece acum printr-un proces de  întocmire a evidenței informatizate, folosind programului Biblio Asiast, program gratuit de gestionare a bibliotecilor. Programul este ușor de utilizat şi are flexibilitate în operare. Cu ajutorul lui s-a reușit înregistrarea pe domenii a unui număr de aproape 2000 de cărți din bibliotecă. Este uşor de folosit și permite regăsirea unei  publicaţii după diverse criterii de căutare cum ar fi: codul de înregistrare, titlul, autorul, domeniul s.a.

               Din cele aproximativ 2000 de titluri înregistrate, în marea lor  parte sunt  publicații de specialitate organizate pe domenii generale precum: filosofie, religie, ştiinţe sociale, istorie, geografie, literatură, lingvistică, generalități, ponderea ocupând-o domeniul istorie, într-un procent de 70%.

               Putem afirma că Biblioteca Centrului Ecleziastic de Documentare  „Mitropolit Nicolae Colan” deține un fond valoros de carte și de publicații din domeniul ştiinţelor umaniste. Ea va putea pune la dispoziţia celor interesați: cărți şi periodice, lucrări de referință (dicționare, enciclopedii), publicații, reviste de studii, articole şi cercetări, lucrări de  licenţă, masterat şi doctorat, publicații ale Academiei Române, completând prin specificul ei fondul de carte aflat la Biblioteca  județeană. Nu în ultimul rând, aş dori să menționez faptul că un număr important de cărți din fondul bibliotecii centrului sunt cărți cu autograf, dăruite de autori domnului dr. Ioan Lacătușu.

                Până la finele anului 2014, fondul de carte și publicații al biblioteci va  fi informatizat integral. În aceste condiţii, biblioteca va putea fi accesată și utilizată mai ușor de specialiştii şi persoanele interesate. Biblioteca va putea astfel intra în rețeaua de biblioteci și va putea avea o mai strânsă colaborare cu instituții patrimoniale locale, județene și naționale cum ar fi (universități, colegii, şcoli, instituții locale de cultură etc.). Ea va fi deschisă tuturor celor ce doresc să se informeze și să se documenteze.

Cercetător ştiinţific

 Gabriela Țopa

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail