Prof univ.dr. Cziprian Lorand, consilier judeţean din partea PNL Covasna, a criticat, vineri, modificările aduse Legii Educaţiei de către Guvern printr-o recentă ordonanţă de urgenţă, arătând că acestea vor avea efecte nefaste asupra sistemului de învăţământ şi, implicit, asupra societăţii.
Cziprian Lorand, care este profesor universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din Sfântu Gheorghe, secţie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj Napoca, a arătat, în cadrul unei conferinţe de presă, că noile prevederi vor permite rectorilor şi membrilor senatului universitar să monopolizeze funcţiile de conducere, dau undă verde politizării universităţilor prin eliminarea incompatibilităţii dintre funcţia de rector şi cea de parlamentar, dau posibilitatea oricărei persoane fizice să înfiinţeze o universitate particulară, reintroduc doctoratul la forma ‘cu frecvenţă redusă’ şi permit menţinerea în activitate a cadrelor didactice ajunse la vârsta pensionării, în detrimentul tinerelor generaţii.
„Una dintre cele mai grave prevederi mi se pare cea referitoare la posibilitatea ca orice persoană fizică să poată înfiinţa o universitate proprie. Dacă nu îi iese pasienţa, o poate desfiinţa şi tot ce a adunat revine fondatorului. Acest lucru va duce la scăderea dramatică a calităţii sistemului de învăţământ, creând adevărate fabrici de diplome, dar vă puteţi da seama şi ce tunuri se pot da (…) Aceste fabrici de diplome au speculat şi până acum o lacună a pieţei şi s-au folosit de ea. A existat o cerere mare de diplome universitare, iar statul nu a intervenit în limitarea ofertei şi aşa au apărut, pe baze strict economice, acele universităţi care nu şi-au asumat niciun rol social, fiind conduse strict după principiile pieţei, problemă care se perpetuează pe relaxarea legislaţiei actuale”, a declarat dr. Cziprian Lorand.
El a remarcat că şi în cazul universitarilor asistăm la o „castizare a breslei”, aşa cum s-a întâmplat cu avocaţii şi notarii publici. „Asistăm la o castizare a breslei universitarilor. S-a dezvoltat o castă, în care cei care au ajuns în sistem pe principiul liberului acces au închis apoi porţile. Nu e primul fenomen de acest gen de castizare a profesiilor”, a declarat prof. univ.Cziprian Lorand.
De asemenea, el a catalogat drept o „mârşăvie” faptul că OUG a apărut la câteva zile după încheierea anului şcolar, când dascălii sunt ocupaţi cu examenele sau sunt plecaţi în vacanţă şi a concluzionat că măsurile vor afecta considerabil sistemul universitar românesc.
Cziprian Lorand a declarat că susţine acţiunile de protest ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care, la rândul lor, resping modificările aduse Legii Educaţiei.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES