Concursul de ornitologie şi protecţia mediului „Cip Cip- Cunoaşte. Iubeşte. Protejează”, şi-a premiat câştigătorii vineri, în prezenţa consilierul ministrului educaţiei, Romeo Moşoiu, prefectului judeţului Covasna, Marius Popica şi a directorul Organizaţiei Naţionale a Cercetaşilor din România,  Mihaela Gîrleanu.

„Acum câtva timp în urmă am cunoscut un om, am stat de vorbă şi atunci mi-a spus: „Când o să ai nevoie de mine, o să te sprijin.” Am crezut că sunt doar vorbe. Prezenţa domnului consilier al ministrului educaţiei, Romeo Moşoiu, arată că sunt oameni de valoare şi acolo sus şi că proiectul este într-adevăr sustenabil.”, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă, “Alutus”, Cătălin Lazăr, în cadrul festivităţii de premiere a tinerilor ecologişti.

Nici prezenţa directorului executiv al Organizaţiei Naţionale a Cercetaşilor din România,  Mihaela Gîrleanu la acest concurs nu este una întâmplătoare, pe de-o parte cercetaşii premiind echipajul din Galaţi şi încurajându-i pe aceştia să continue, iar pe de altă parte se doreşte încheierea unui parteneriat şi a unei colaborări, în premieră in România, în judeţul Covasna, între ornitologie şi cercetăşie.

Totodată, prezenţa prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, arată încă o dată o nouă direcţie luată de Instituţia Prefectului în raport cu societatea civilă, demonstrând că implicarea nu trebuie să fie declarativă, ci trebuie să se regăsească în suport complet.

„Prezenţa acestor oficialităţi demonstrează viabilitatea acestei iniţiative şi ne face răspunzători prentru continuarea acestuia. Dorim ca la anul, acest concurs să devina naţional, cu invitaţi internaţionali iar prin aceasta să ne aducem aportul la promovarea valorilor naturale ale judeţului Covasna cât şi a rolului pe care îl deţin tinerii în definirea unui viitor durabil.”, a spus Cătălin Lazăr.

Pe lângă personalităţile menţionate, la festivitatea de premiere a micilor ornitologi au mai fost prezenţi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, directorul Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJTS), Marian Ştiopu, directorul Palatului Copiilor, Kerekes Jeno şi vicepreşedintele Societăţii Ornitologice Române (SOR), domnul profesor, Alexandru Laposi.

Concursul a vizat atât proba practică cât şi o probă teoretică, scopul acestuia fiind de a introduce o nouă metodă de abordare a educaţiei ecologice, prin intermediul ornitologiei.

La concurs au participat copii din 7 judeţe ale ţării, respectiv Maramureş, Galaţi, Iaşi, Suceava, Călăraşi, Braşov şi Covasna. Trebuie menţionat că în cadrul concursului, a participat anul acesta şi un echipaj, cel din Galaţi, formată din copii aflaţi în plasament maternal.

„Dorim, prin acesasta, să oferim o şansă eduaţională tuturor copiilor,  iar prezenţa acestui grup se vrea o posibilitate de implicare şi a unui asemenea grup vulnerabil.”, a mai spus Cătălin Lazăr.

Premiul cel mare a fost obţinut de Cercul de Ornitologie „Ierunca” de la Palatul Copiilor din Baia Mare, fiind urmat de judeţul Călăraşi şi Suceava.

Cercul de ornitologie Mugurar de la Palatul Copiilor, împreună cu SOR, sucursala Covasna, mulţumeşte pe această cale sprijinului oferit de către parteneri, concursul făcând parte din proiectul „Păsările. Aripile viitorului”, finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România, în cadrul segmentului „Arii naturale protejate”.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail