Trei restaurante din Miercurea Ciuc vor avea meniuri renascentiste, cu preparate realizate după reţete vechi, cu ocazia Festivalului de Muzică Veche, eveniment cultural foarte iubit şi aşteptat în zonă, care se va desfăşura în perioada 10-13 iulie.

Directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că „gastronomia se leagă de muzica veche” şi întrucât s-au găsit parteneri, în trei restaurante din oraş, clienţii vor putea încerca preparate culinare realizate după reţete foarte vechi. De asemenea, tot ca o noutate, în acest an, în trei cafenele din Miercurea Ciuc, oaspeţii vor savura atmosfera de muzică renascentistă şi barocă.

Potrivit sursei citate, pentru o incursiune în trecutul festivalului, Biblioteca Judeţeană a pregătit o expoziţie cu afişe vechi, dar şi cu peste 400 de articole apărute, de-a lungul vremii, în ziarele locale din Miercurea Ciuc, având ca subiect principal Festivalul de Muzică Veche.

Consilierul artistic al evenimentului, Filip Ignac Csaba, a spus că Festivalul de Muzică Veche din acest an este concentrat pe muzica barocă franceză, timp de patru zile urmând să aibă loc 21 de concerte, susţinute de 15 ansambluri din România şi alte şase ţări europene.

„Până acum am avut şi tematici din Europa de Est, din Transilvania, dar este pentru prima dată când mergem mai spre vest, spre muzica franceză, pornind de la premisa că avem mai multe legături cu Franţa. Formaţia locală de muzică veche Codex are o colaborare mai strânsă cu Jean-Christophe Frisch din Paris, conducătorul unei formaţii intitulate Balkan Baroque Band, formată din muzicieni din cinci-şase ţări balcanice”, a explicat consilierul artistic Filip Ignac Csaba.

Directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, organizator principal al evenimentului, a precizat că scopul festivalului este acela „de a da un renume oraşului şi zonei şi de a fi o atracţie turistică şi culturală”.

Evenimentul de la Miercurea Ciuc este promovat şi în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, derulat de Consiliul Judeţean Harghita.

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc este cel mai vechi eveniment de acest gen din ţară, fiind organizat prima oară în 1980. În 1986 a fost interzis de autorităţile comuniste, pentru ca, în 1990, să fie reluat. În anul 2008, festivalul a fost invitat să fie membru al Reţelei Festivalurilor de Muzică Veche din Europa, cu sediul la Lyon.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail