„O ghiulea de şase livre al unui tun rusesc i-a străpuns pieptul stâng” – a spus Ájgel Ágnes, preşedintele Organizației de Femei din județul Covasna, evocând momentele dramatice ale luptei de la Chichiş. Miercuri, 2 iulie, s-au împlinit 165 de ani de când, la Chichiş, Gábor Áron a fost omorât de o ghiulea de tun.

Unul dintre cele mai grele momente ale luptei pentru independență a secuilor din 1848–1849 – când honvezii nu-şi mai puteau apăra prea mult timp poziţiile în faţa forţei covârşitoare ale trupelor ruseşti – a fost marcat printr-un spectacol festiv, cu cântece de fanfară, după care a urmat depunerea coroanelor de flori.

În discursul festiv rostit în faţa celor prezenţi, Sántha Gyula, primarul comunei Chichiş, a afirmat: pe lângă localitate trece nu numai fosta graniţă, dar şi linia de demarcaţie dintre libertate şi supunere, iar secuii, când s-au confruntat cu trupele ţariste, au ales calea mai grea şi mai dureroasă.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, în discursul său, a arătat: „În istoria revoluţiei din 1848-49, între început şi sfârşit, se află şi punctul culminant. Între speranţă şi deznădejde se află şi victoria. Să profităm astăzi de această oportunitate şi, aici, la podul de la Chichiş, să permitem ca spiritul locului să ne atingă sufletele. Putem spune, fără nici o exagerare, că lupta pentru independenţă este unul dintre cele mai şocante momente din istoria secuilor. Dacă observăm doar faptul că aici a căzut Gábor Áron, eroul naţional al secuilor, atunci tristeţea umple sufletele noastre, ale tuturora. Însă aici, în acest loc, trebuie să vedem şi modul în care Gábor Áron şi tovarăşii săi au ajuns, dintr-o situaţie aparent imposibilă, până la organizarea luptei pentru libertate.”

La festivitate, a luat cuvântul şi Farkas Balázs, consulul Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, care a arătat:  în mod dezonorant, la manifestările comemorative din 15 martie, se pune un accent mai mic pe lupta pentru libertate. În opinia consulului, este important ca pe 2 iulie să evocăm această serie de acţiuni eroice, deoarece ideea în sine pentru care honvezii au luptat cu altruism şi pasiune, ne obligă să facem acest lucru.

La festivităţile care au avut loc la monumentul de la Chichiş a cântat corul local, iar elevii şcolii care îi poartă numele lui Gábor Áron au prezentat un mic spectacol despre viaţa acestuia. După binecuvântarea rostită de către preotul reformat Kovács László, a avut loc ceremonialul depunerii de coroane de flori.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail