Începând de astăzi, absolvenţii de clasa a XII-a vor susţine prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014, la limba şi literatura română.

Conform inspectorului general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, doamna Rădiţa Palela, examenele de competenţe lingvistice şi digitale nu au creat probleme nici elevilor, dar nici profesorilor supraveghetori, care au avut sarcina să depisteze orice tentativă de fraudă: Am găsit soluţii la fiecare problemă apărută pe parcurs. Copiii s-au comportat decent şi rezultatele sunt mulţumitoare.”

Cât despre lipsa personalului didactic supraveghetor, doamna inspector a spus că nu au fost probleme, deoarece cadrele didactice covăsnene sunt responsabile, nefiind nevoie comasarea elevilor în săli de examen mai mari: Colegii noştri au înţeles că au această responsabilitate de a finaliza pregătirea examenelor, ca de fiecare dată.”

Începând cu anul 2011, odată cu introducerea camerelor de luat vederi, rata de promovabilitate a scăzut vertiginous, la nivel naţional. Anul trecut, 55% dintre absolvenţii de clasa a XII-a din ţară au avut rezultate de trecere. Având în vedere că rezultatele la simularea din luna martie a.c. au fost destul de slabe, profesorii se aşteaptă, şi anul acesta, la un procent de promovare destul de modest. În judeţul Covasna, doar 43,5% dintre elevii care s-au prezentat la Examenul de Bcalaureat din sesiunea iunie-iulie 2013, au luat notă de trecere.

Pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului 2014 au fost stabilite 8 centre de examen, în care se susţin probele scrise, astfel:

Sfântu Gheorghe: Colegiul Naţional  „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Szekely Miko”, Liceul Tehnologic Economic, Administrativ „Berde Aron”.

Târgu Secuiesc: Liceul Teoretic „Nagy Mózes”, Liceul Tehnologic „Apor Peter”.

Întorsura Buzăului: Liceul Tehnologic „Mircea Eliade”

Covasna: Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”

Baraolt: Liceul Tehnologic „Baróti Szabó Dávid

Absolvenţii de clasa a XII-a care s-au înscris la Examenul de Bacalaureat vor susţine  următoarele probe, conform calendarului oficial:

1 iulie: proba scrisă la limba şi literatura maternă – proba E)b)
2 iulie: proba scrisă obligatorie a profilului – proba E)c)
4 iulie: proba scrisă la alegere a profilului şi specializării – proba E)d)
7 iulie: afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie: depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
8-10 iulie: rezolvarea contestaţiilor
11 iulie: afişarea rezultatelor finale

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail