Cu ocazia sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional,Garnizoana militară Sfântu Gheorghe împreună cu Instituţia prefectului judeţului Covasna au organizat activităţi  dedicate acestui important eveniment, în zilele de 25 și 26 iunie a.c.

Manifestările de miercuri, 25 iunie, au debutat cu ceremonia de coborâre de pe catarg a drapelului arborat anul trecut. În prezenţa comandantului gărzii de onoare şi a unui trompetist, pe semnalul „Stingerea”, de pe catarg s-a coborât şi desprins drapelul care a fost preluat de garda purtătoare a drapelului și-a fost depus în capela Unităţii Militare unde, în dimineața zilei de ieri s-a desfăşurat oficierea slujbei de sfinţire a drapelului ce urma să fie arborat pe catargul de la Monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe.

[slideshow id=79]

Manifestările organizate ieri dimineață, în Sfântu Gheorghe, parcă au fost mai frumoase ca niciodată și mai pline de trăire sufletească. Câteva sute de persoane au simțit că trebuie să fie prezente la această sărbătoare, printre acestea numărându-se prefectul judeţului Covasna Marius Popica, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Codrin Munteanu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Nicolae Ciucă, alţi trei generali ai Armatei Române și deputatul Horia Grama.

În discursul său, Codrin Munteanu- secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, a subliniat că: „ Ziua Tricolorului este ziua în care toți cetățenii României, indiferent  de opinii politice, de naționalitate  sau etnie, trebuie să dea dovada respectului  față de acest însemn statal național.(…) Respectând și sărbătorind tricolorul respectăm și sărbătorim România, ne respectăm și ne sărbătorim pe fiecare dintre noi”.

La rândul său, prefectul județului Covasna, Marius Popica a spus în fața celor prezenți: „Drapelul național nu este o simplă bucată de pânză, în el și prin el flutură și trăiește toată simțirea românească, încărcata istorie a neamului nostru, prin luptele date sub un singur stindard, pentru ca românii să își câștige independența.(…) Momentul de astăzi are menirea să ne apropie de rădăcinile noastre și să ne aminteacă faptul că mulți au plătit cu viața pentru a apăra drapelul tricolor ca simbol al libertății, unității și continuității neamului românesc. (…) Albastru, galben și roșu sunt culori pe care fiecare dintre noi le păstrăm în suflet. Cunoscându-ne trecutul și valorile naționale, trebuie să ne iubim tricolorul și să-l păstrăm în suflet. Să onorăm  acest simbol în fiecare zi prin faptele și gândurile noastre, căci el face parte din indentitatea noastră ca popor! ”.

Pentru prima data în acest an, cu ocazia Zilei Drapelului național, Tricolorul înălţat pe catargul de lângă statuia Ostaşului român din municipiul Sfântu Gheorghe a fost adus de un paraşutist, care a sărit dintr-un avion al Aeroclubului Român, alături de alți 6 camarazi.

Drapelul a fost ridicat pe catarg în acordurile Imnului Naţional, după ce a primit onorul militar din partea Gărzii de onoare, a fost binecuvântat de preot şi sărutat de către oficialităţi. În timpul ceremoniei, mai multe avioane ale Aeroclubului Român au survolat zona.

Festivitatea  s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare în acordurile melodiei „Treceţi batalioane române Carpaţii’  interpretată de membrii  Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” , în aplauzele persoanelor  prezente  la acest eveniment.

Maria Graur 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail