Ieri, absolvenţii de clasa a VIII-a au susţinut ultima probă a Evaluării Naţionale, la matematică, aceasta încheind astfel şirul testelor necesare pentru a se înscrie la liceu.
Dacă la una dintre simulările de la începutul anului aproape 30 de şcoli din judeţ au avut promovabilitate zero la cel puţin una dintre probele Evaluării Naţionale, atât elevii cât şi profesorii speră ca la examenul final, rezultatele să fie altele.
Matematica, cea mai problematică materie, se pare că nu i-a „încurcat” pe elevii care şi aşa „nu au avut timp să înveţe”. Primul subiect a fost revelator pentru elevii de clasa a VIII-a, oferindu-le posibilitatea de a lua 40 de puncte din cele 100 ale testului. Cele şase exerciţii au avut un nivel de dificultate mic, printre cerinţe numărându-se calcule simple precum: 12–6*2 = ? sau ca acest exerciţiu: dacă 10 reprezintă 50% dintr-un număr, atunci numărul este egal cu … , ori ca acesta: cel mai mare număr natural n pentru care n≤8 este egal cu … . Elevii s-au arătat mulţumiţi de cerinţele primei părţi, însă şi aşa, au îndoieli în ceea ce priveşte nota de promovare. Mulţi speră să ia măcar nota de trecere, pe când alţii sunt nerăbdători să vadă listele finale pentru a putea face contestaţie.
La simularea examenului de Evaluare Naţională din februarie a.c. doar 28,22% dintre elevi au avut notă de trecere. 49,3% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat au luat note peste 5, situând judeţul Covasna pe locul 16 la nivel naţional. Rezultatele cele mai satisfăcătoare s-au înregistrat în şcolile din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, unde 56% respectiv 53% dintre examinaţi au au luat o notă cel puţin egală cu 5. Totuşi, au existat şcoli din mediul rural unde rata de promovabilitate s-a ridicat la 100%.
Anul trecut, la examenul de Evaluare Naţională rata de promovabilitate a fost peste 76%, cel mai mic procent înregistrându-se la limba şi literatura română cu 64,74%, urmat de matematică cu 70,29% dintre cei prezenţi şi limba maghiară cu o promovabilitate de peste 90%.
Maricela Dan