O nouă expoziţie sub semnătura Asociaţiei „De-a arhitectura” a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Cursul „De-a arhitectura în oraşul meu”, ce s-a desfăşurat pe parcursul anului şcolar 2013-2014, la Şcoala Gimnazială “Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, a fost încheiat printr-o expoziţie la care au luat parte elevii şcolii, profesorii dar şi părinţii micilor arhitecţi.

Elevii claselor a III-a A şi a IV-a A, aflaţi sub îndrumarea învăţătorilor Rodica Marieta Costache și Maria Musteață  şi a arhitectului Corina Dumitrescu, au prezentat joi, în cadrul expoziţiei de arhitectură din incinta şcolii, munca lor de peste an în cadrul cursului De-a arhitectura”.

Cursul, care este opţional, este structurat în mai multe capitole şi cuprinde două părţi: una practică, sub forma unor vizite în oraş, în care copiii, asemenea arhitecţilor, culeg informaţii, se inspiră şi observă, şi alta teoretică care se desfăşoară în sălile de clasă. Copiii învaţă, printre altele, despre distanţe, proporţii, volume ori despre cum se adaptează o clădire la un anumit loc, aşa cum relatează şi arhitectul Corina Dumitrescu, coordonarotul cursului de la Şcoala Gimnazială: După o scurtă intoducere asupra noțiunilor de  arhitectură, urbanism și mediul construit, am început cu analiza proporțiilor corpului uman și am aflat cum mediul în care trăim este făcut pe măsura corpului nostru. Am învățat apoi despre spațiul arhitectural și materialitate, despre armonii, simetrii, lumini și umbre în arhitectură. Am aflat că așa cum muzica are un ritm pe care îl ascultăm, la fel și arhitectura are un ritm pe care îl putem vedea. Am explorat orașul, ne-am jucat de-a reporterii și fotoreporterii pentru a afla lucruri noi și vechi ale identității vieții orașului. Am învățat despre regulile după care se alcătuiește o localitate, am identificat spații publice, private, spații amenajate, ori construite. În ultimul capitol am vorbit despre sustenabilitate și am învățat că aceasta este o regulă de care trebuie să ținem seama, ca satisfacerea nevoilor personale să nu compromită psibilitatea satisfacerii nevoilor generațiilor viitoare. În final am aplicat toate aceste noțiuni învățate. Elevii și-au pus imaginația la încercare și au construit macheta orașului ideal. Satisfacția a fost imensă la festivitatea de final unde cei mici au avut ocazia să prezinte părinților și celor prezenți tot ceea ce au învăţat de-a lungul anului. Consider că prin participarea activă a copiilor  la analiza mediului construit, aceştia pot înţelege mai uşor importanţa valorilor arhitecturale. Elevii sunt viitori formatori şi cetăţeni ai societăţii ce vor putea decide asupra viitorului oraşelor noastre, și de aceea trebuie investit în educația acestora.”
Cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” a fost demarat în anul şcolar 2012-2013 în şapte clase din Bucureşti, iniţial ca proiect pilot, urmând ca un an mai târziu să se transofrme într-un ONG „De-a arhitectura”. În momentul de faţă, cursul se desfăşoară în 60 de clase din toată ţara, cooptând peste 1500 de elevi. „Prin arhitectură, copiii au ocazia să repete şi să înţeleagă lucrurile pe care le învaţă la alte materii. Prin acest curs, noi nu ne dorim să-i facem pe copii arhitecţi, ci ne dorim să-i facem buni locuitori ai oraşelor în care trăiesc. În anul şcolar 2014-2015, vom avea 100 de clase”, a spus Corina Croitoru, una dintre iniţiatoarele programului şi membru fondator al asociaţiei „De-a arhitectura”.
Asociaţia „De-a arhitectura” îşi propune introducerea promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu contruit pentru copii în cadrul şcolilor, promovarea în mediul şcolar a ideii de mediu construit de calitate, cu responsabilitate civică, pentru creşterea gradului de implicare a viitorilor cetăţeni în procesele de planificare şi proiectare care le vor afecta mediul de viaţă, conform site-ului oficial al organizaţiei.

La curs au mai participat şi elevii clasei a IV-a B a Colegiului Naţional Mihai Viteazul”, îndrumaţi de doamna profesor Mona Macovei şi arhitectul Raluca Zbârcea, care au avut expoziţia în data de 13 iunie la Casa Mives.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail