Prefectura Covasna a trimis tuturor consiliilor locale din judeţ o circulară prin care le atrage atenţia asupra nelegalităţii susţinerii unei regiuni autonome pe criterii etnice, avertizând că acest lucru contravine Constituţiei României.
În circulara semnată de prefectul Marius Popica se menţionează că forul local din comuna Ozun a aprobat recent un memorandum lipsit de temei juridic, ce promovează „separarea teritorială pe criterii etnice”, şi avertizează că adoptarea unui asemenea document excede competenţelor autorităţilor locale.
Prefectul Marius Popica subliniază că printre atribuţiile consiliilor locale nu se regăseşte aprobarea de „documente programatice” privitoare la politicile statale în materia organizării administraţiei naţionale, organizarea administrativ-teritorială sau stabilirea limbii oficiale pe teritoriul statului. De asemenea, aduce la cunoştinţa consiliilor locale că dreptul de petiţionare e recunoscut ca unul fundamental al omului şi nicidecum al autorităţilor publice, el exercitându-se în relaţia dintre cetăţean şi autoritate şi nu între autorităţi.
„Vă atragem atenţia asupra faptului că o hotărâre cu un asemenea obiect este nelegală, lipsită de temei juridic, fiind adoptată cu depăşirea competenţei conferite de Constituţie şi legislaţia în vigoare autorităţilor administraţiei publice locale (…) Ca atare pentru a evita încălcarea legii, vă solicităm să nu adoptaţi hotărâri având un asemenea obiect, acestea fiind profund nelegale”, se arată în circulara Prefecturii.
Consiliul local Ozun a adoptat memorandumul la propunerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), care, în luna februarie, a cerut tuturor celor 153 de consilii locale din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să adopte câte o hotărâre prin care să solicite Parlamentului şi Guvernului României crearea unei regiuni administrative cu statut autonom, cu denumirea „Ţinutul secuiesc”. CNS doreşte ca în unităţile administrativ-teritoriale în care ponderea unei minorităţi depăşeşte 10% limba acesteia să fie recunoscută ca limbă oficială şi să aibă acelaşi statut cu limba română.
Prefectura Harghita a atacat în instanţa de contencios administrativ patru astfel de memorandumuri adoptate de consiliile locale din Ditrău, Lăzarea, Suseni şi municipiul Gheorgheni, prin care se solicită crearea unei regiuni administrative autonome numite Ţinutul Secuiesc, a anunţat marţi prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei.
Oana Mălina Negrea, editor/AGERPRES