Agenţii economici din judeţul Covasna nu sunt interesaţi, încă, de o colaborare cu elevii  sau studenţii interesaţi de un loc de muncă sezonier, pe timpul vacanţei de vară,  în ciuda faptului că statul subvenţionează o parte din salariile acestora.

Conform conducerii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, nicio firmă din judeţul Covasna nu a depus, până în prezent, o ofertă de locuri de muncă pentru elevi şi studenţi în perioada vacanţei de vară. Directorul AJOFM, Kelemen Tibor, a spus că tinerii sunt deja interesaţi de locuri de muncă pe timpul verii şi a menţionat că firmele încă mai au timp să depună ofertele, sperând ca măcar acelea care au făcut acest pas anii trecuţi să vină în întâmpinarea elevilor,  şi anul acesta. „Şi tinerii şi părinţii s-au interesat deja de locuri de muncă pe timpul vacanţei de vară, dar deocamdată nu avem nicio ofertă (…) Presupunem că firmele care au probat anul trecut acest lucru vor veni în scurt timp cu oferte”, a spus Kelemen Tibor.

Firmele care doresc să angajeze  tineri, în perioada vacanţei de vară, trebuie să încheie convenţii cu AJOFM în termen de maxim 30 de zile de la data angajării, pentru a beneficia de stimulentul de 250 de lei lunar, pe care statul îl acordă. Elevii şi studenţii pot fi angajaţi cel mult 60 de zile pe an, iar elevii cu vârsta sub 18 ani pot încheia contracte de muncă pentru 6 ore, fiind considerată normă întreagă.

Chiar dacă unii angajatori sunt reticenţi în ceea ce priveşte angajarea unui elev fără nicio experienţă, cu gândul că ar putea afecta calitatea serviciilor şi implicit renumele firmei, reprezentanții unor firme covăsnene  au primit cu braţele deschise această initiativă, în cursul anului trecut,  şi susţin că angajarea elevilor şi studenţilor nu a venit ca o acţiune socială, ci ca o necesitate, tinerii fiind de un real ajutor. Directorul TTC, doamna Ema Alexa,  a declarat că tinerii care au fost angajați vara trecută au fost  foarte mulţumiţi de faptul că au realizat un venit din munca lor, din care și-au putut  plăti vacanţa la mare sau la munte: „Sunt implicaţi şi sunt foarte mulţumiţi atât ei cât şi părinţii, pentru că îşi pot câştiga banii de vacanţă. (…) Programul începe de la ora 8:00 pentru că totuşi este vacanţă, iar ceea ce fac aici nu sunt activităţi care să îi solicite: merg la sortat, la curăţat de aţe, activităţi administrative. Sunt de foarte mare ajutor şi foarte implicaţi. Cu ei am facut şi inventarul”, a declarat directorul firmei.

Potrivit Agerpres,   patronul unui restaurant din municipiul Sfântu Gheorghe, Kovacs Istvan,  recunoaşte că nu e foarte uşor să lucrezi cu tinerii, mai ales dacă nu au niciun fel de experienţă practică.
„E o problemă cu pregătirea acestora. Nu putem să începem cu unde pui cuţitul şi furculiţa. Majoritatea tinerilor nu sunt pregătiţi să facă o muncă de calitate şi riscăm să pierdem clienţii. Dacă vine un client serios şi îl serveşte un copil care habar nu are de meserie, se duce serviciul, se pierde calitatea”, a declarat pentru AGERPRES Kovacs Istvan.

Printre firmele care au angajat tineri în anii anteriori s-au numărat în special fabricile de confecţii şi cele de componente pentru maşini, aceştia fiind folosiţi ca operatori pe bandă sau pentru diverse munci necalificate, cum ar fi ambalare şi împachetare.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail