Centrul de agrement din localitatea Zăbala, administrat de Şcoala de arte şi meserii din Sfântu Gheorghe, a fost fi renovat cu ajutorul voluntarilor, iar începând de vineri a fost reintrodus în circuitul turistic.

Directorul şcolii, Gaj Nandor a declarat pentru AGERPRES că lucrările de reabilitare a taberei au fost realizate pe parcursul mai multor săptămâni cu sprjinul membrilor unor organizaţii nonguvernamentale din judeţ, printre care Caritas şi Sepsi din Sfântu Gheorghe. Cei aproape 50 de voluntari au reparat uşile, ferestrele, acoperişurile şi au înlocuit podelele în clădirea principală, precum şi în cele 17 căsuţe, economisindu-se astfel sume importante de bani.

„Înainte să începem lucrările am solicitat oferte de preţ de la firme şi dacă lucram cu ele ne-ar fi costat cel puţin 60.000 de lei materialele şi manopera. Aşa am economisit, după estimările mele, aproape 75% din aceşti bani pentru că am primit şi sponsorizări. Firma austriacă Schweighofer ne-a dat lemn pentru podea în valoare de 2.000 de euro. (…) A fost o muncă grea pentru că tabăra e veche, are 32 de ani, podelele erau putrezite, s-a lucrat 3-4 week-end-uri aici cu ajutorul voluntarilor, dar ne bucurăm că am reuşit să renovăm ca să putem organiza proiecte culturale şi tabere pentru preşcolari şi şcolari, aşa cum era pe vremuri”, a declarat Gaj Nandor.

Centrul de agrement de la Zăbala are o capacitate de 80 de locuri, iar printre proiectele programate aici în această vară se numără o tabără de suflători, o tabără de chitară pentru cursanţii Şcolii de arte şi meserii, una de cor şi una de balet. Intenţia administratorilor taberei este de a obţine fonduri europene pentru modernizarea ei în următorii doi-trei ani.

Centrul de agrement de la Zăbala, asemenea taberei şcolare de la Comandău, a aparţinut Ministerului Tineretului şi Sportului, iar anul trecut au fost preluate de Şcoala de arte şi meserii din Sfântu Gheorghe. Gaj Nandor a declarat că tabăra de la Comandău, care nu a mai fost folosită de aproape zece ani, este extrem de degradată, iar intenţia este de a obţine fonduri pentru reconstruirea ei din temelii.

Localitatea Comandău se află la o altitudine de peste 1700 metri şi dispune de o pârtie de schi, prin urmare tabăra ar putea funcţiona nu doar vara, ci şi iarna.

„E în curs de întocmire un studiu de fezabilitate şi mizăm tot pe fonduri europene pentru reabilitarea Centrului de agrement de la Comandău. Are o capacitate de 40-50 de locuri, nu e foarte mare, dar vrem să organizăm acolo atât tabere pentru elevi, cât şi cantonamente”, a mai spus Gaj Nandor.

În judeţul Covasna mai există trei tabere, dar cele de la Ozunca Băi şi Crasna sunt degradate şi necesită investiţii serioase pentru a putea fi repuse în funcţiune. În Centrul de agrement de la Pădureni, rămas în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, s-au investit în ultimii ani peste două milioane de lei şi se numără printre cele mai moderne tabere montane din ţară.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail