În mod sigur poporul nostru are un anumit grad de cultură şi educaţie, avem mulţi oameni de înaltă valoare, tineri excepţionali, o mulţime de talente în toate domeniile, dar în acelaşi timp şi mulţi oameni inculţi sau lipsiţi de educaţie şi moralitate. În raport cu alte popoare, probabil că poziţia noastră nu se află pe primele locuri.

 

     Gradul de cultură al unei populaţii este dat şi de preferinţele pentru lectură, care din păcate cam lasă de dorit în ultima perioadă, aceasta fiind înlocuită tot mai mult de internet şi televiziune, unde ai totul „de-a gata”.

     Într-o prelegere susţinută la recenta Conferinţă Ştiinţifică Internaţională ocazionată la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. Creţu Ioana-Narcisa de la Facultatea de jurnalistică a prezentat o statistică foarte interesantă, referitoare la preferinţele cititorilor din România în domeniul presei, care preferinţe dovedesc că majoritatea oamenilor din ţara noastră se orientează spre publicaţiile de diverstiment şi cele practice, şi mai puţini spre cele de cultură adevărată. Astfel se spune că în prezent în România există 1200 de publicaţii din domenii diferite. În topul preferinţelor, cele mai citite cotidiene sunt: „Libertatea”, „Jurnalul Naţional” şi „Gazeta Sporturilor”, iar la reviste „Practic în bucătărie”, „Practic – Idei pentru Casă şi Grădină” şi „Femeia”.

     Nu vom insista asupra statisticii, ci vom scoate în evidenţă faptul că neglijând cultura, neglijăm propria noastră educaţie şi evoluţie morală, şi ca urmare societatea nu este condusă întotdeauna de către cei care ar merita să o conducă, ci de cei cărora nu prea le pasă de ceilalţi, ci doar de propriile lor interese şi ambiţii. Lupta acerbă pentru funcţii şi mărire se duce cu toate mijloacele posibile şi în detrimentul celor mulţi. Setea de îmbogăţire şi mărire ia minţile oamenilor şi-i determină să acţioneze în sens invers normalităţii. În general, cu cât cineva devine mai bogat şi mai puternic, cu atât mai mult doreşte să-şi arate supremaţia şi dispreţul faţă de ceilalţi. Şi lupta se duce între eceşti minotauri călcând în picioare toate principiile şi neţinând cont că ieri au fost într-o tabără şi azi au trecut în cealaltă ori că li s-ar putea face ruşine de propriile fapte. Scopul e unul şi acelaşi: obţinerea puterii, căci puterea îţi aduce bogăţia… Şi aşa ne învârtim mereu într-un cerc vicios şi nu ne pasă de cei mulţi, care aşteaptă şi speră la o viaţă mai bună. Iar ca să te învârţi în aceste „cercuri înalte” nu prea ai nevoie de cultură şi educaţie aleasă, ci de „curaj şi papagal”, de tupeu şi „învăluire”, sau cum ar zice unii, de energia violetă…

     Ei da, rămânem tot aşa, adică „ei cu ei şi noi cu noi”. Păi cum altfel, când ultima ştire pe internet anunţă că românii sunt campioni mondiali la… scumpirea carburanţilor! Adică într-o ţară care „de-abia-şi mai duce zilele” benzina să ajungă la 7 lei litrul… Dacă aceasta se spunea despre Germania sau Franţa ai mai fi înţeles, dar aşa… Desigur, pe cei „de sus” nu-i afectează, nici dacă s-ar scumpi cu 10 lei litrul, dar cei mulţi şi sărăciţi îşi vor abandona maşinile prin garaje sau pe străzi, nemaiputând face faţă situaţiei. Oare aceasta ţine de cultură şi moralitate ori de incompetenţă şi lăcomie?!

     O altă ştire pe internet ne anunţa zilele trecute că pe primele locuri în lume ca frumuseţe se află Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin, aflată la marginea DN 57B, între localităţile Anina şi Bozovici. Această rezervaţia naturală din zona cascadei a fost înfiinţată în 1982 şi declarată arie protejată. Cu toate acestea, amenajările de la popasul turistic au fost lăsate în paragină. Se spune că abia după ce mai multe siteuri americane au prezentat un articol în care cascada noastră intra în topul cascadelor unice în lume prin frumuseţea lor, s-au trezit şi autorităţile din Caraş-Severin să aloce bani pentru amenajarea locului. Noi ne întrebăm însă de ce autorităţile locale din ţara noastră aşteaptă să vină americanii sau alte neamuri să ne arate şi să ne spună ce frumuseţi şi bogăţii avem?! Ori gradul nostru de cultură nu ne permite să le vedem singuri ori priorităţile şi interesele noastre meschine sunt total altele…

     O altă ştire frapantă relata despre un bătrân de 86 de ani care a rămas închis trei zile într-o primărie. Întrebat fiind de ce n-a ieşit pe fereastră, acesta a mărturisit că nu ştia cum s-o deschidă, că era… termopan. Şi dacă pe acest biet om îl putem înţelege, faţă de autorităţile mai sus amintite avem alte pretenţii. În mod firesc, cei care ne conduc ar trebui ei înşişi să fie oameni culţi, educaţi, cu un înalt nivel moral şi să aibă planuri de perspectivă pentru dezvoltarea zonelor pe care le „păstoresc”. Dar este aşa peste tot?

     Un lucru e sigur, trebuie să ne educăm pe noi înşine şi să educăm oamenii, în special în mediul rural, unde încă mai domnesc în multe locuri sărăcia, incultura, lipsa de educaţie morală şi dezinteresul faţă de învăţătură. Când vom avea şi noi majoritatea fermierilor cu studii superioare şi planuri de dezvoltare eficiente şi populaţia rurală îşi va cunoaşte adevărata valoare umană, atunci vom putea spune că avem un popor cult şi educat.

                                                                                          Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail