Asociaţia „De-a arhitectura” organizează expoziţia de arhitectură ce punctează finalul cursului „De-a arhitectura în oraşul meu” ce a avut loc în Sfântu Gheorghe pe parcursul anului şcolar 2013-2014, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.
În cadrul expoziţiei, elevii clasei a IV-a B, îndrumaţi de doamna profesor Mona Macovei şi arhitectul Raluca Zbârcea, vor prezenta macheta oraşului Sfântu Gheorghe de mărimea 210x100cm. Vernisajul expoziţiei va avea loc la Casa Mives de pe strada Kos Karoly nr.5, vineri, 13 iunie începând cu ora 17:00. Expoziţia va rămâne deschisă luni, 16 iunie şi marţi, 17 iunie, între orele 8:30-16:00.
Cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” a fost demarat în anul şcolar 2012-2013 în şapte clase din Bucureşti, iniţial ca proiect pilot, urmând ca un an mai târziu să se transofrme într-un ONG „De-a arhitectura”. În momentul de faţă, cursul se desfăşoară în 60 de clase din toată ţara, cooptând peste 1500 de elevi. „Prin arhitectură, copiii au ocazia să repete şi să înţeleagă lucrurile pe care le învaţă la alte materii. Prin acest curs, noi nu ne dorim să-i facem pe copii arhitecţi, ci ne dorim să-i facem buni locuitori ai oraşelor în care trăiesc. În anul şcolar 2014-2015, vom avea 100 de clase”, a spus Corina Croitoru, una dintre iniţiatoarele programului şi membru fondator al asociaţiei „De-a arhitectura”.
Asociaţia „De-a arhitectura” îşi propune introducerea promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu contruit pentru copii în cadrul şcolilor, promovarea în mediul şcolar a ideii de mediu construit de calitate, cu responsabilitate civică, pentru creşterea gradului de implicare a viitorilor cetăţeni în procesele de planificare şi proiectare care le vor afecta mediul de viaţă, conform site-ului oficial al organizaţiei.
Obiectivul principl al Asociaţiei „De-a Arhitectura” este de a introduce în curricula şcolară a educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii, precum şi încurajarea cadrelor didactie în a autiliza mediul construit şi arhitectura ca resure de învăţare pentru alte materii.
Conform www.altreileasector.ro, cursul, care este opţional, este structurat în mai multe capitole şi cuprinde două părţi: una practică, sub forma unor vizite în oraş, în care copiii, asemenea arhitecţilor, culeg informaţii, se inspiră şi observă, şi alta teoretică care se desfăşoară în sălile de clasă. Copiii învaţă, printre altele, despre distanţe, proporţii, volume ori despre cum se adaptează o clădire la un anumit loc. „În ceea ce priveşte copiii, important pentru noi este să vadă cum arată lucrurile în realitate şi să-şi pună probleme. Printre participanţii la curs au fost copii care, de exemplu, trecuseră de peste 900 de ori prin jurul şcolii lor şi nu au văzut atâtea lucruri ca în momentul în care au fost însoţiţi de către un arhitect. Mergeau cu ochelari de cal. Nu aveau acei ochelari de arhitect. Noi vrem să le dăm copiilor un fel de „a,b,c” prin care să citească şi să înţeleagă oraşul”, a declarat Croitoru. „Dacă vor învăţa să citească arhitectura urbană, copiii se vor putea adapta mai uşor când se vor muta într-un oraş nou sau, „când vor ajunge să aibă funcţii de conducere, vor putea privi altfel hotărârile pe care le vor lua la nivelul oraşelor”, a completat aceasta.
Programul complet al expoziţiei îl puteţi accesa aici: http://de-a-arhitectura.ro/de-a-arhitectura-news/
La program au luat parte şi elevii unei clase de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan”, însă aceştia nu-şi vor expune lucrarea la expoziţia de vineri.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail