Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu GlaxoSmithKline, compania farmaceutică globală desfăşoară, în cadrul proiectului „Fiecare copil în grădiniţă”, componenta de sănătate „Împreună pentru o sănătate mai bună”. Atăzi, 12 iunie, reprezentanţii GlaxoSmithKline (GSK) alături de reprezentanţii OvidiuRo şi a altor ONG-uri din Bulgaria, Slovacia şi Ungaria vor vizita comunităţile sărace din Vâlcele şi Hetea.
În anul şcolar 2010-2011, Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu Miniserul Educaţiei Naţionale au iniţiat programul „Fiecare copil în grădiniţă” (FCG), cu scopul de a integra toţi copiii preşcolari în grădiniţele de stat. După o expansiune a înscrierilor şi prezenţa zilnică a grădiniţă a copiilor foarte săraci, doi ani mai târziu, Asociaţia OvidiuRo a adăugat programului o componentă de sănătate cu sprijinul companiei farmaceutică globală GlaxoSmithKline (GSK), intitulată „Împreună pentru o sănătate mai bună”.
Implementat în 16 comunităţi sărace din România, printre care şi în comunităţile sărace din localităţile Araci şi Hetea, proiectul „Împreună pentru o sănătate mai bună” include analize medicale gratuite pentru copii, în vederea înscrierii la grădiniţă, transportul acestora la medici specialişti unde vor primi vitamine şi medicamente gratuite, facilitarea formării de mediatoare sanitare şi demersuri pentru angajarea acestora, sprijinirea medicilor de familie să efectueze consultaţii medicale în satele izolate, campanii de vaccinare, caravane medicale cu sprijinul studenţilor la medicină şi a medicilor specialişti voluntari din programul „Împreună pentru sănătatea rurală” – investigaţii gratuite, educaţie pentru sănătate şi igienă pentru copii şi părinţi.
Componenta de sănătate „Împreună pentru o sănătate mai bună” se adresează acelor copii care fac parte deja din programul FCG, ce provin din familii dezavantajate din comunităţile sărace din ţară, cu venituri de cel mult 150 de lei pe lună pentru fiecare membru de familie, care locuiesc în condiţii precare şi care au un nivel scăzut de educaţie. Totodată, fraţii şi părinţii celor mici vor avea parte de aceleaşi beneficii.
„Deşi s-au înregistrat progrese semnificative, problemele de infrastructură sanitară din aceste comunităţi sunt complexe şi nu pot fi rezolvate decât printr-o acţiune comună, susţinută de autorităţile publice locale, judeţene şi naţionale.”, a declarat Iolanda Burtea, reprezentant OvidiuRo.
Proiectul „Împreună pentru o sănătate mai bună”face parte dintr-un program mai amplu desfăşurat în parteneriat cu ONG-uri din Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, finanţat prin European Community Partnerships – un program european al companiei farmaceutice GlaxoSmithKline care sprijină iniţiativele locale de sănătate şi infrastructură în sănătate. Anual, prin acest proiect, sunt sunt prijiniţi aproximativ 1.000 de copii săraci. Granturile oferite de GlaxoSmithKline la nivel regional se ridică la peste 500.000 de euro, din care peste 150.000 de euro au fost acordate Asociaţiei OvidiuRo, conform reprezentantului OvidiuRo.
În judeţul Covasna, prin componenta de sănătate au fost testaţi medical 153 de copii în luna septembrie a anului trecut, 198 de copii au fost imunizaţi prin vitamine pentru a putea trece mai uşor peste începutul anului şcolar şi pentru a suplimenta lipsa de nutrienţi din meniul lor zilnic.
Tot în cadrul aceluiaşi proiect, medicilor de familie din comunitate li s-a oferit sprijin în vederea consultării săptămânale a copiilor în Hetea, ceea ce a dus la o creştere a ratei vaccinării copiilor, cu 50%. Părinţii care au fost de acord cu vaccinarea copiilor au primit medicamente gratuite de fiecare dată când au avut nevoie, oferite de către compania farmaceutică GSK.
Tot în acelaşi an, în luna iulie, studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti alături de 15 doctori specialişti au luat parte la un alt proiect destinat aceluiaşi grup de oameni din medii rurale sărace, “Împreună pentru sănătatea rurală”, prin care 400 de copii şi 380 de adulţi din Vâlcele (Covasna) şi Târlungeni (Braşov) au beneficiat de investigaţii gratuite (analize de sânge), educaţie pentru sănătate şi igienă pentru copii şi părinţi. În urma acestor investigaţii, mai mulţi copii au fost diagnosticaţi cu boli pulmonare, paraziţi intestinali, anemie şi rahitism datorită alimentaţiei precare alcătuită din cartofi prăjiţi, pâine şi cremwurşti, în mod special, lipsând cu desăvârşire fructele şi legumele proaspete. În Vâlcele, doar 5 din 20 de copii consultaţi avea o stare de sănătate bună, conform rapoartelor OvidiuRo.
Mai multe detalii despre proiectele Asociaţiei OvidiuRo se găsesc pe pagina oficială: http://www.ovid.ro/our-work/fcg-program/
Maricela Dan