Furnizarea energiei electrice se face numai pe bază de contract de furnizare încheiat de furnizor cu consumatorul. Contractul de furnizare stabilește raporturile dintre un furnizor și un consumator cu privire la furnizarea energiei electrice, inclusiv facturarea și plata energiei electrice.

Acesta este un contract ce intră sub incidența legii 193/2000 privind consumatorii.  ENEL ne acordă și un calculator de calculare energie electrică: https://www.enel.ro/crosweb/calculator/index

Răspunderea este una contractuală (ANEXA 1 la Decizia ANRE nr. 57/11.10.1999).

La articolul 6 litera c: Furnizorul are obligația de a respecta tariful legal și să nu mărească acest tarif ilegal.

 Noi propunem următoarele: o acțiune contractuală, comună, întemeiată pe legea 193/2000,  modificarea acestei clauze și specificarea în mod concret și transparent a formării tarifului; această clauză este una abuzivă; a cțiunea întemeiată pe legea 193/2000 este scutită de taxă de timbre; restituirea sumelor încasate illegal.

Această acțiune nu se suspedă până se judecă dosarul penal, pentru că în NCPC acțiunea civilă este independentă de acțiunea penală (deci nu mai există principiul “penalul ține în loc civilul?)

Deci, se poate iniția o astfel de acțiune. Mai mult decât atât, este destul de simplu pentru că acest contract este același pentru toți consumatorii, fiind nevoie doar de menționarea numelui și datelor de contact, pentru fiecare.

www.coltuc.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail