Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Sânzieni au fost sesizaţi de către o localnică în vârstă de 37 de ani, în cursul zilei de marți, cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns în locuinţa sa, prin folosirea fără drept a unei chei potrivite, şi i-au sustras suma de 2.000 de lei şi bijuterii din aur.
Poliţiştii efectuează cercetări în vederea identificării făptuitorilor şi tragerii la răspundere a acestora sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.
**
Datele statistice înregistrate la nivelul judeţului Covasna în primele patru luni ale acestui an, relevă că numărul furturilor din locuinţe comise prin folosirea fără drept a unei chei adevărate sau mincinoase, sesizate la nivelul judeţului, a scăzut faţă de perioada similară a anului trecut de la zece, la trei fapte.
Pentru a evita să deveniţi victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii covăsneni vă recomandă: Nu păstraţi în locuinţă sume mari de bani sau valori; Nu invitaţi în locuinţă persoane necunoscute sau pe care nu le cunoaşteţi îndeaproape; nu puteţi şti ce intenţii ascund acestea. De cele mai multe ori persoanele care se „autoinvită” la dumneavoastră în locuinţă o fac pentru a „cunoaşte terenul”, iar în timp ce dumneavoastră le pregătiţi cafeaua, aceastea se documentează cu privire la locurile în care păstraţi banii sau obiectele de valoare; Dacă observaţi că vă lipseşte cheia de la uşa de acces în locuinţă, nu o înlocuiţi cu cea de rezervă, ci luaţi imediat măsuri pentru înlocuirea butucului şi a sistemului de asigurare a uşii; s-ar putea ca respectiva cheie să nu fi „dispărut” întâmplător.
O altă metodă prin care răufăcătorii prăduiesc victimele în propria casă, este aceea prin care persoane necunoscute solicită să pătrundă în locuinţă pentru diferite motive (se recomandă ca fiind angajaţi ai unor firme de dezinsecţie şi deratizare, oferă spre vânzare diferite obiecte) şi, profitând de naivitatea şi neatenţia unor persoane, de regulă vârstnici, pătrund în case pe care le „curăţă” de bani şi obiecte valoroase.
Cu privire la acest mod de operare atragem atenţia asupra următoarelor aspecte: Nu primiţi în locuinţă persoane necunoscute, decât după ce aţi verificat temeinic identitatea acestora şi după ce v-aţi convins că scopul pentru care acestea solicită să pătrundă în locuinţa dumneavoastră nu este unul ascuns; Firmele de deratizare desfăşoară activităţi de dezinsecţie numai dacă sunt solicitate în acest sens, niciodată din oficiu. Aşadar, dacă „angajaţii” se prezintă la uşa dumneavoastră fără să fi fost solicitaţi de către dumneavoastră sau asociaţia de locatari, pentru efectuarea unui astfel de serviciu, puteţi fi siguri că persoanele au cu totul alte motive pentru care vor să vă calce pragul; Solicitaţi cât mai multe date persoanelor în cauză (de la ce firmă sunt, de unde este firma, numele persoanelor, documente prin care pot dovedi că sunt angajaţii firmei respective) şi încercaţi să reţineţi semnalmente ale acestora (semne distinctive şi particulare). Aceste informaţii pot fi de mare ajutor poliţiştilor la identificarea escrocilor.
Dacă aţi fost victima sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei astfel de fapte, apelaţi numărul unic de urgenţă 112, ori adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie.
IPJ Covasna