Reprezentanții  Gosp Com, operatorul regional de apă şi canalizare din judeţul Covasna, au  prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, stadiul de lucru al proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Covasna”, finanţat prin Fondul de Coeziune POS Mediu (2007-2013), Axa prioritară 1.

Proiectul de reabilitare, ce are ca obiectiv principal reabilitarea şi extinderea Staţiei de Epurare, eficientizarea procesului de tratare a apei menajere provenită din gospodăriile locuitorilor de pe teritoriul oraşului Sfântu Gheorghe, astfel încât efluentul Staţiei de Epurare să se încadreze în limitele prevăzute de standardele româneşti şi cele ale Comunităţii Europene, privind colectarea şi tratarea apelor uzate urbane şi evitarea descărcării acestora în cursurile râurilor, este finalizat în proporţie de 30%. Declaraţia a fost făcută de Radu-Raul Mihai, ofiţer de contracte la unitatea de implementare a proiectului.

Apa care este folosită atât de populaţie cât şi de industrie este colectată de sistemul de canalizare,  după care este direcţionată în Staţia de Epurare a oraşului Sfântu Gheorghe, în vederea tratării. După tratare, aceasta este deversată în pârâul Sâmbrezii, afluent al râului Olt. În momentul de faţă populaţia municipiului foloseşte în medie 240.000 metri cubi de apă, lunar, mare parte din aceasta fiind tratată în Staţia de Epurare a oraşului.

Directorul Gosp Com, Fejer Alexandru a menţionat că „dezordinea” din oraş, cauzată de lucrările la canalizare, vine în beneficiul locuitorilor, deoarece înseamnă că se  doreşte modernizarea conductelor, fie că este vorba de conductele de apă sau de gaz. În acelaşi context, acesta  a explicat procesul unei lucrări, pentru a putea fi înţeles timpul alocat şi paşii urmaţi în acest procedeu,  şi a amintit de problema noroiului rămas în urma lucrărilor, aparent neterminate. „Probabil că oamenii se întreabă de foarte multe ori de ce durează aşa de mult asfaltarea. Ceea ce nu conştientizează probabil, este faptul că în momentul în care s-a montat o conductă, se reface provizoriu terasamentul. Noi trebuie să facem nişte probe de presiune. Până când acestea nu sunt făcute, nu putem să asfaltăm, pentru că dacă asfaltăm şi sunt probleme, iarăşi trebuie să săpăm. (…) S-a observat de câteva ori că s-au desfăcut cămine de apă şi timp de câteva săptămâni sau chiar luni a trebuit să trecem pe lângă. Bloca pur şi simplu traficul. Dacă acel cămin nu se fac din agregat, se aduce betonul şi se toarnă, trebuie să aşteptăm 28 de zile până când acesta este sigur. La întârzierea lucrărilor contribuie şi prezenţa altor conducte alături de cele de canalizare şi apă, care, odată descoperite, trebuie refăcut planul, atrăgând după sine prelungirea perioadei de finalizare a întregii lucrări” a precizat Fejer Alexandru.

Potrivitt acestuia, din lucrările efectuate până în momentul de faţă, 60% sunt pentru reabilitarea reţelei de apă potabilă. Costul proiectului este de aproape 56 de milioane de lei, din care aproape 44 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile, 6.6 milioane de lei din fonduri de la Guvern, 5 milioane de lei fonduri proprii ale Gosp Com şi puţin peste 1 milion de lei fonduri locale.  Proiectul a fost contractat în august 2012, lucrările efective au demarat în luna aprilie 2013 şi vor fi finalizate în luna martie a anului viitor. După finalizarea proiectului, noua staţie de epurare va prelua sarcina actualei staţii, care va fi demolată ulterior. Ofiţerul de contracte la unitatea de implementare a proiectului a declarat că trecerea sarcinii de la vechea staţie la cea nouă,  nu va afecta furnizarea serciciilor  Gosp Com către beneficiarii săi.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail